fbpx

Testovali sme kimchi, kórejskú vitamínovú bombu. Nenápadná slovenská firma konkurenciu prevalcovala

Na snímke Kimchi. Zdroj: Peter Wetzler

Na istream.sk nájdete každý mesiac recenziu vybraného výrobku. Testovali sme už slovenskú bryndzu, slovenskú červenú papriku či slovenský kečup.

Tentoraz sme siahli po výrobku, ktorý je v našich končinách pomerne netradičný, no za ostatné roky si postupne nachádza cestu do slovenských domácností. Je to najmä pre jeho nezvyčajnú chuť a mimoriadne pozitívny prínos na naše zdravie. Reč je o kórejskom kimchi.

Základné informácie

Kimchi je kórejská nakladaná a fermentovaná zelenina. Základ tvorí pekingská kapusta a reďkovka. V kimchi však nájdete aj rôzne iné druhy zeleniny, napríklad mrkvu, cesnak či jarnú cibuľku. Typickú chuť mu dodáva zmes sušených kreviet, cesnaku, zázvoru, chilli a ančovičkovej pasty.

Táto zmes zeleniny a ochucovadiel sa nechá fermentovať (kvasiť), vďaka čomu sa zelenina obohatí o prospešné mikroorganizmy, a získa typickú kyslú chuť. V našich končinách sú však známe aj mnohé nepikantné či vegánske alternatívy.

Zdroj: autor

Kimchi, kórejská tradícia

V Južnej Kórei je kimchi neoddeliteľná príloha takmer každého jedla. Kimchi dostanete v reštaurácii na tanier okamžite, dokonca niekedy ešte skôr, ako si sadnete. Hneď ako túto prílohu zjete, môžete si doložiť ďalšiu. Kimchi vždy býva súčasť príloh, ktoré sa nazývajú “banchan”, a každá reštaurácia si ich vyskladáva inak.

Kimchi kúpite v Kórei na každom trhu či v supermarketoch. Väčšina kórejských domácností má na kimchi aj vlastnú chladničku, kde sa uskladňuje.

Kórejské kimchi je typické jemnou pikantnosťou a pomerne výraznou červenou farbou.

Testovanie kimchi

Hodnotil som štyri druhy kimchi v kategóriách vôňa, farba, kyslosť, veľkosť zeleniny, pikantnosť, chuť a cena.

Zaujíma vás, ako dopadol test miestnych výrobcov tejto zdravej fermentovanej pochutiny?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie