fbpx

Čaputová a Taraba sa chystajú na klimatickú konferenciu. Toto je skutočný dôvod, prečo poletia osobitne

Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák, Jakub Kotian

Svetová klimatická konferencia Organizácie Spojených národov začne už posledný novembrový deň. Samitu sa zúčastní aj samotná prezidentka SR, ako aj nový minister životného prostredia Tomáš Taraba. Obaja však na miesto konania priletia zvlášť, pričom táto prekvapivá informácia spôsobila poriadny rozruch v médiách.

Každoročná klimatická konferencia Organizácie Spojených národov, označovaná skratkou COP28, sa začína už 30. novembra a bude trvať do 12. decembra v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. Prvé dni sú venované vystúpeniam hláv štátov a ich splnomocnencov. Za Slovensko vystúpi s prejavom prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá do Dubaja poletí vládnym špeciálom. O niekoľko dní nato by mal priletieť aj minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS), ktorý podľa jeho tlačového odboru príde komerčnou leteckou linkou, informuje Denník N.

Čaputová a Taraba na samit teda nepoletia spoločne. Na margo ich rozhodnutia sa minulý týždeň v médiách objavil článok, podľa ktorého môže minister životného prostredia Tomáš Taraba urobiť Slovensku hanbu tým, že sa stretne so zástupcami nedemokratických krajín či lobistami uhlíkového priemyslu, čo má byť dôvod, prečo prezidentka poletí zvlášť, píše Štandard. Túto dezinformáciu však vyvrátil prezidentský palác.

„Nevieme, aký pôvod majú tieto informácie, nezodpovedajú však realite. To, že prezidentka a minister necestujú na klimatickú konferenciu spoločne, je výlučne preto, že na samite majú program v rôznom čase,“ reagoval pre Aktuality.sk hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Hovorca prezidentky situáciu ozrejmil tým, že konferencia sa začína najprv programom lídrov, pričom program ministrov je naplánovaný až na ďalší týždeň.

Článok z redakcie Denníka N sa snažil vykresliť Tomáša Tarabu ako hlavný problém. Samotný minister životného prostredia však nenechal nič na náhodu a k hoaxu sa takisto vyjadril.

„Takto vyzerá prvotriedny hoax z plátka Progresívneho Slovenska. Pani prezidentka ide do Dubaja skôr, pretože prezidenti letia o týždeň skôr a ministri majú stretnutie o týždeň neskôr. Denník N si nevie ani kliknúť na program konferencie, kde by to pochopili. Takže nejdeme každý zvlášť, pretože by sme mrhali peniazmi z rozmachu, ale preto, že to inak nejde,“ uviedol na sociálnej sieti.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie