fbpx

Počasie dnes úradovalo aj v Európe. Popadané stromy, zasnežené cesty aj obete na životoch

Muž odhŕňa sneh v bulharskom meste Isperih 26. novembra 2023. FOTO TASR/AP A man shovels snow in town of Isperih, Northeast Bulgaria, Sunday, Nov. 26, 2023. Bulgaria's government declared a state of emergency in large parts of the Balkan country after heavy snow and powerful winds caused power outages, closed roads, traffic accidents and travel delays. (AP Photo/ Bulgarian News Agency)

Silný vietor, sneženie, výdatné zrážky a celkovo chladné zimné počasie sužujú Bulharsko a ostatné krajiny Európy. Výpadky elektriny tam cez víkend postihli už vyše 1000 lokalít. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA odvolávajúcej sa na bulharské médiá.

Južná časť metropole Sofia sa v nedeľu ocitla bez prúdu v dôsledku poškodeného elektrického vedenie.

Nezvyčajné počasie, intenzívne sneženie, ako aj tvoriace sa záveje zaznamenal však najmä severovýchod Bulharska. V štyroch tamojších oblastiach vyhlásili mimoriadny stav. Mnohé vedľajšie cesty boli údajne pre husté sneženie neprejazdné, pričom vozovku často zahatali popadané konáre.

Poškodené elektrické vedenie si vynútilo odstávku vlakových spojení z čiernomorského mesta Varna do Sofie. Hlavné horské cesty v krajine boli taktiež dočasne uzavreté. Na letisku vo Varne bolo zrušených viacero medzinárodných letov, zatiaľ čo v Sofii mali prílety aj odlety meškania.

Husté sneženie a silné fujavice v Bulharsku, Rumunsku a Moldavsku si vyžiadali aj obete na životoch, informuje portál Topky.sk.

V Bulharsku si extrémne počasie vyžiadalo zatiaľ dva životy a mnohí ľudia sú bez elektriny. Bulharské úrady pozastavili vjazd kamiónov do krajiny na hraničnom priechode Giurgiu-Ruse. „Územný inšpektorát hraničnej polície Giurgiu bol dnes v priebehu dňa bulharskými orgánmi informovaný o tom, že počnúc 15:00 bude z dôvodu poveternostných podmienok dočasne prerušená doprava na výjazde z krajiny pre kamióny,“ informujú. Úrady vyhlásili najvyšší stupeň výstrahy pre zlé počasie. V niektorých oblastiach je vyhlásený výnimočný stav.

V Rumunsku prišlo k výpadku elektriny v stovkách lokalít. Uzavreté sú štátne cesty vo viacerých okresoch. Extrémne počasie pokračuje smerom na Ukrajinu a Rusko. V Bulharsku, Rumunsku a Moldavsku by sa mala situácia začať v noci upokojovať. Slovensko podľa modelov tlaková a hlboká níž PHIL nezasiahne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie