V Holandsku vyhrala voľby krajne pravicová strana orientovaná proti migrantom. Ľudia sa búria

Líder holandskej krajne pravicovej, protiislamskej Strany pre slobodu (PVV) Geert Wilders sa rozpráva so svojimi stúpencami po oznámení predbežných výsledkov parlamentných volieb v Holandsku, v Haagu 22. novembra 2023. FOTO TASR/AP

Krajne pravicová Strana slobody (PVV), ktorá chce uzavrieť hranice pre všetkých imigrantov, zvažuje odchod krajiny z EÚ a „deislamizáciu“ Holandska, sa stala nečakaným víťazom holandských parlamentných volieb. Na štvrtkovú správu informačného portálu DutchNews.nl upozornil spravodajca TASR.

Ide o šokujúci výsledok, ktorý nikto nečakal. „Holanďania budú opäť na prvom mieste. Holandsko má nádej… Tsunami utečencov a imigrantov bude obmedzené,“ vyhlásil šéf PVV Geert Wilders krátko po zistení, že jeho strana voľby vyhrala. Zároveň povedal, že uvedený výsledok je „obrovská zodpovednosť“ a že strana musí urobiť všetko, čo je v jej silách, aby sa naplnili nádeje obyvateľov Holandska.

Vytvorenie vládnej koalície v Holandsku zvyčajne trvá niekoľko mesiacov. Posledná koalícia sa formovala deväť mesiacov a vydržala menej než dva roky. Pre víťaza volieb rokovania nebudú ľahké, lebo ako upozornil DutchNews.nl, Wilders nemá veľa potenciálnych spojencov na vytvorenie koaličného kabinetu.

Ostatné strany sú jasne proeurópsky zamerané subjekty. Timmermans hneď po zablahoželaní Wildersovi k víťazstvu zdôraznil, že bude obhajovať demokraciu a právny štát. Spresnil, že v Holandsku sú si všetci občania rovní, nezávisle od ich pôvodu a etnicity. Líder D66 Rob Jetten upozornil, že aj napriek Wildersovmu úsiliu pôsobiť umiernenejšie počas kampane sú „jeho extrémne názory“ stále prítomné.

Lídri holandských politických strán sa v piatok doopoludnia stretli s predsedníčkou parlamentu Verou Bergkampovou, aby začali proces formovania novej koaličnej vlády, ktorú určia výsledky tohotýždňových parlamentných volieb.

Extrémistická strana zameraná proti migrantom

Informačný portál DutchNews.nl spresnil, že rokovania politických lídrov majú vyústiť do vymenovania „verkennera“, čiže osoby, ktorá povedie koaličné rokovania.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie