fbpx

Maďarské ulice zaplavili bilboardy s mladým Sorosom a šéfkou EÚ. Čo sa deje u susedov?

Vládny bilbord s nápisom "Netancujme, ako oni pískajú" a portrétmi predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej a Alexa Sorosa, syna Györgya Sorosa a súčasného prezidenta Nadácie otvorenej spoločnosti (OSF) v centre Budapešti v pondelok 20. novembra 2023. Celonárodná bilbordová kampaň, ktorá tento týždeň zaplavila ulice Maďarska, si berie na mušku šéfku Európskej únie Ursulu von der Leyenovú, čo je začiatok volebnej kampane, ktorá znamená eskaláciu napätia medzi pravicovou vládou krajiny a EÚ. FOTO TASR/AP

Celoštátna billboardová kampaň, ktorá tento týždeň zaplavila ulice Maďarska, burcuje napätie medzi nacionalistickou konzervatívnou vládou v krajine a Európskou úniou. Kampaň si berie na mušku šéfku Európskej únie Ursulu von der Leyenovú.

Netancujme, ako oni pískajú“ znie slogan, ktorý maďarské ulice v týchto dňoch doslova zaplavil. Vládou financovaná kampaň zobrazuje von der Leyenovú, šéfku exekutívy Európskej únie, spolu so synom maďarsko-amerického finančníka Georga Sorosa Alexom Sorosom.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa dlhodobo stavia proti EÚ. Obviňuje Brusel zo snahy vnútiť Maďarsku nechcenú politiku a prirovnáva členstvo v EÚ k 40-ročnej sovietskej nadvláde, ktorú Maďarsko zažilo v 20. storočí.

Ako informuje U.S. News, Európsky parlament dianie v Maďarsku už dlhšie znepokojuje. Podľa neho dochádza v krajine k hybridnému režimu volebnej autokracie a Maďarsko už jednoznačne nemožno považovať za demokraciu. Európska komisia už viac ako desať rokov obviňuje Orbána z rozkladu demokratických inštitúcií, ovládania médií a porušovania práv menšín.

Eskalácia vládnej protieurópskej rétoriky

Vláda Viktora Orbána sa v občanoch dlhodobo snaží vzbudiť národné povedomie. Robí to skrz útoky na von der Leyenovú a sporné otázky zamerané na migráciu, LGBT komunitu či podporu Ukrajiny. Mnohí odborníci tieto kroky vnímajú ako eskaláciu vládnej protieurópskej rétoriky, ktorá je hlavným krédom súčasnej volebnej kampane do Európskeho parlamentu a komunálnych volieb, ktoré sú v krajine naplánované na jún.

Maďarsko však dotácie z EÚ potrebuje. Značia o tom viaceré skutočnosti ako technická recesia či najvyššia inflácia, ktorej krajina čelí spomedzi všetkých členov EÚ.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie