fbpx

Európa má zásob dosť, no konflikt v Izraeli ukázal, že ceny plynu sa môžu zmeniť veľmi rýchlo

Zdroj: Unsplash/Ilse Driessen

Minulý rok hrozilo, že Rusko svoje dodávky zastaví a Európa bude bez plynu. Teraz sú zásobníky plné, toky importov stabilné a uzatvárajú sa nové dlhodobé dodávateľské kontrakty. Problém je však v cene.

Ceny na svetovom trhu s ropou stúpajú od 7. októbra, kedy teroristi Hamasu spustili šokový útok na izraelských civilistov. Smrteľná ofenzíva vyvolala otrasy na ropných trhoch, čo spôsobilo, že ceny sa vyšplhali na 94 dolárov (86,53 €) za barel. Medzi obchodníkmi s ropou a ekonómami to vyvolalo obavy, že trhová cena ropy by mohla prekročiť hranicu 100 dolárov za barel.

Sú v ohrození dodávky plynu a ropy?

Zvyšovanie cien ropy a plynu je poháňané obavami z dôvodu, že by mohol byť narušený export z energeticky bohatého regiónu. Toky napriek izraelsko-palestínskemu konfliktu zostávajú doteraz nepoškodené.

Po spomínaných útokoch Izrael zastavil ťažbu na svojom obrovskom plynovom poli Tamar. To spôsobilo obmedzenia dodávok plynu do Egypta, ktorý zvyčajne vyváža asi polovicu svojich zásob prostredníctvom námorných tankerov do Európy. „Momentálne nedochádza k žiadnym materiálnym stratám ropy na trhoch,“ uviedol Neil Quilliam, expert na blízkovýchodnú energetickú politiku a geopolitiku z Chatham House pre The Guardian. „Jedna vec, ktorá by mohla skutočne ovplyvniť cenu, je rozšírenie konfliktu,“ doplnil.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie