fbpx

Macron: Summit G7 je príležitosťou presvedčiť Indiu a Brazíliu v otázke Ukrajiny

JB 82 Hirošima - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhý sprava) sa rozpráva s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom (v¾avo) poèas ich bilaterálneho stretnutia v rámci summitu skupiny G7 (siedmich najbohatších ekonomík sveta) v japonskom meste Hirošima 20. mája 2023. FOTO TASR/AP In this photo provided by the Ukrainian Presidential Press Office, French President Emmanuel Macron, left, and Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, second right, speak during their bilateral meeting during the G7 Summit in Hiroshima, Japan, Saturday, May 20, 2023. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Zdroj foto: TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron považuje prebiehajúci summit lídrov skupiny G7 v japonskom meste Hirošima za príležitosť presvedčiť veľké rozvíjajúce sa štáty, akými sú India a Brazília o potrebe ukončiť vojnu na Ukrajine.

India a Brazília udržiavali ekonomické a politické vzťahy s Moskvou aj po ruskej invázii na Ukrajinu, čím zmarili snahy Západu o izoláciu Ruska, pripomína Reuters.

Macron na summite varoval pred udržiavaním „zamrznutého konfliktu“ na Ukrajine a zdôraznil potrebu uzatvorenia dlhodobého mieru „založeného na medzinárodnom práve“. „Táto vojna nie je len európska,“ povedal Macron. Summit G7 považuje za príležitosť „diskutovať, vymieňať si názory a presviedčať partnerov, ktorí sa ho tiež zúčastňujú.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu priletel do Japonska na palube francúzskeho vládneho lietadla zo summitu Ligy arabských štátov (LAŠ) v Saudskej Arábii.

To, že Zelenskyj mal k dispozícii francúzske vládne lietadlo, Macron označil za „poctu“. Podľa neho to ukazuje, že „Francúzsko buduje mier a hľadá riešenia“.

Macron po sobotňajšom stretnutí so svojím ukrajinským kolegom uviedol, že osobná účasť Zelenského na summite G7 môže byť prelomová. Podľa neho táto jeho nečakaná cesta do Hirošimy predstavuje jedinečnú príležitosť, aby „vyjadril svoju situáciu, odovzdal svoje posolstvo a zdieľal svoj názor“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie