fbpx

Izrael aj Hamas popreli správy o prímerí a výmene rukojemníkov

Zdroj: FOTO TASR/AP

Vysokopostavení predstavitelia Izraela a palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok popreli tvrdenia, že by dosiahli dohodu o prímerí a výmene rukojemníkov. TASR o tom informuje na základe informácií britského denníka The Guardian.

Denník The Jerusalem Post (JP) v nedeľu upozornil na informáciu zverejnenú v jordánskom denníku al-Ghad, že podľa nemenovaného zdroja z Hamasu sa v pondelok o 11.00 h miestneho času začne päťdňové prímerie v Pásme Gazy. Hamas mal zároveň prepustiť 50 rukojemníkov výmenou za 50 Palestínčanov väznených v Izraeli.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Izzát ar-Rišk však v pondelok podľa JP poprel pravdivosť týchto informácií. „Na informáciách médií, ktoré sa pripisujú zdroju z Hamasu, nie je nič pravdivé, pokiaľ hovoríme o výmene, ktorá sa má začať dnes,“ uviedol.

Podobne reagoval aj nemenovaný vysokopostavený zdroj z Izraela, ktorý povedal, že „zatiaľ nič také neexistuje“.

Pri útoku na indonézsku nemocnicu v Gaze zahynulo 12 ľudí

Najmenej 12 ľudí zahynulo pri pondelňajšom útoku izraelskej armády na nemocnicu na severe Pásma Gazy, tvrdí tamojšie ministerstvo ovládané palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Hovorca ministerstva uviedol, že „v dôsledku izraelskej okupácie“, ktorej terčom sa stala Indonézska nemocnica, zahynulo 12 osôb vrátane zranených pacientov. V nemocnici je podľa hovorcu momentánne zhruba 700 ľudí, ktorí sú „obliehaní“ izraelskými silami.

Podľa agentúry AP a televízie al-Džazíra v blízkosti nemocnice prebiehajú ťažké boje a v jej okolí sú rozmiestnené tanky.

Palestínska tlačová agentúra WAFA ešte pred jeho vyhlásením písala, že v nemocnici bolo približne 150 pacientov, 100 zdravotníkov a tisícky presídlených ľudí, ktorí tam našli útočisko po úteku zo svojich domovov. Nemocnici zároveň podľa vyjadrenia svedkov prestali fungovať generátory, v dôsledku čoho v nej nejde elektrina.

Podľa izraelských úradov zabili militanti z Hamasu a ďalších skupín po bezprecedentnom vpáde do Izraela zo 7. októbra približne 1200 ľudí, pričom ďalších zhruba 240 osôb zajali ako rukojemníkov a odvliekli do Pásma Gazy.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze ovládané Hamasom uvádza, že v dôsledku odvetných útokov izraelskej armády v tejto enkláve prišlo o život už prinajmenšom 13.000 ľudí, a to vrátane 9000 žien a detí, zatiaľ čo ďalších vyše 30.000 utrpelo zranenia.

Izraelská armáda upozorňuje, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov alebo do ich okolia a využíva palestínskych civilistov ako ľudské štíty. Hamas to popiera.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie