fbpx

Izraelská armáda prečesáva okolie nemocnice Šifá, k veliteľskému centru Hamasu sa chce prekopať buldozérom

Zdroj: FOTO TASR/AP

Dejiskom vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sa nateraz stala najväčšia nemocnica Šifá v Pásme Gaza. Izraelská armáda do zariadenia vpadla v stredu 15.11. ráno s cieľom nájsť veliteľské centrum Hamasu, ktoré sa má údajne nachádzať v tuneloch pod nemocnicou. Armáda prehľadala priestory zdravotníckeho zariadenia. 

Izraelskí vojaci vpadli do nemocnice Šifá v stredu v skorých ranných hodinách, čo vyvolalo obavy o bezpečnosť tisícok pacientov, personálu i ďalších civilistov, ktorí sa do jej priestorov ukryli pred intenzívnymi bojmi. Zásah však bol podľa vyjadrení armády židovského štátu zameraný na veliteľské centrum militantného palestínskeho hnutia Hamas umiestnené v tuneloch pod nemocnicou.

OSN odhaduje, že v priestoroch nemocnice Šifá sa nachádza najmenej 2 300 ľudí, vrátane pacientov, personálu a vysídlených civilistov. Mnohí z nich sa odtiaľ nemôžu dostať z dôvodu prebiehajúcich bojov. Podľa svedkov sa zákroky v nemocnici vykonávajú bez anestézie. Na chodbách sa nachádzajú celé rodiny, ktoré majú nedostatok vody a potravín a vzduchom sa šíri pach rozkladajúcich sa mŕtvych tiel, píše agentúra AFP.

Izraelskí vojaci sa v stredu popoludní stiahli z priestorov nemocnice a opätovne presunuli na pozície v jej okolí, informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na jedného zo svojich reportérov, ktorý v nemocnici Šifá uviazol.

Izraelská armáda našla v nemocnici vojenské vybavenie patriace Hamasu

„V nemocnici sme našli zbrane, spravodajský materiál a vojenskú technológiu a vybavenie. Našli sme aj operačné veliteľstvo s vybavením na komunikáciu patriace Hamasu,“ oznámil hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Armáda zverejnila aj zábery, ktoré zachytávajú zbrane, granáty a ďalšie vybavenie nájdené v nemocnici.

Hamas podľa denníka The Guardian poprel tvrdenia Izraela o nájdení zbraní v nemocnici a štát obvinil, že nejde o nič iné ako o „pokračovanie klamstiev a lacnej propagandy, prostredníctvom ktorej sa snaží ospravedlniť svoj zločin zameraný na likvidáciu zdravotníctva v Gaze“.

Katar v stredu vyzval na medzinárodné vyšetrovanie izraelských razií v zdravotníckych zariadeniach v Pásme Gazy. Vojenskú operáciu Izraela v nemocnici Šifá označil za „vojnový zločin“.

Nasadenie buldozérov

Ministerstvo v palestínskom Pásme Gazy riadené militantným hnutím Hamas vo štvrtok (16. 11.) oznámilo, že izraelská armáda nasadila buldozéry v nemocnici Šifá. Podľa Izraela sa totiž pod ňou nachádza veliteľské centrum Hamasu, informuje agentúra AFP. Hnutie Hamas a vedenie nemocnice však toto tvrdenie odmietajú.

„Počas noci sme podnikli cielenú operáciu v nemocnici Šifá. Postupujeme dopredu,“ potvrdil šéf izraelských vojenských operácií v Pásme Gazy generálmajor Jaron Finkelman na sociálnej sieti Telegram.

Podľa ministerstva izraelská armáda už stihla zničiť buldozérom južný vchod do nemocnice.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie