fbpx

Na Slovensko sa rúti tlaková níž LINUS. Sprevádzať ju bude silný vietor aj sneženie

Zdroj: FOTO TASR/František Iván

Slovensko čaká ďalšia zmena počasia. S pomerne vysokými teplotami sa môžeme pomaly rozlúčiť, do Európy totiž mieri ďalšia tlaková níž, ktorá už v tomto prípade prinesie chladný vzduch, silný vietor a do niektorých oblastí aj prvý sneh.

Počasie na Slovensku môžeme prirovnať k hojdačke. Niekedy je chladno, potom sa výrazne oteplí, tentokrát je na obzore víchrica. Nad Atlantickým oceánom sa totiž začala prehlbovať ďalšia tlaková níž, ktorá nesie meno LINUS. Tento jav so sebou do Európy prinesie vlnu vetra, informuje iMeteo.sk.

Hoci najčastejšie vietor zasahuje najmä pobrežné oblasti, LINUS si to namieri priamo nad vnútrozemie Európy. Ocitneme sa tak blízko stredu tlakovej níže, ktorá so sebou prinesie veterné počasie. Sprevádzať ho bude chladný vzduch, ktorý bude výrazný až do takej miery, že sa niektoré oblasti Slovenska dočkajú prvého snehu.

LINUS ovplyvní počasie v Európe až v priebehu štvrtka (16. 11.). Silný vietor zasiahne najprv Francúzsko, kde nárazy vetra budú dosahovať maximálne 100 km/h. K prehĺbeniu tlakovej níže dôjde počas jej postupu ponad Nemecko, pričom vietor sa bude takisto zintenzívňovať. Situáciu však nie je možné jednoznačne predpovedať, pretože numerické predpovedné modely zatiaľ nevedia určiť, ktorým smerom bude LINUS postupovať. Jej konečná trajektória však bude veľmi závisieť od toho, ktoré oblasti a v akej sile vietor zasiahne, vysvetľuje iMeteo.sk.

Podľa modelu ECMWF by sa mala tlaková níž presúvať cez Nemecko a severné Česko nad Poľsko a následne by mala dôjsť na východné Slovensko. Model ICON však poukazuje na posun z Bavorska cez južné Česko priamo nad Slovensko.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie