fbpx

Sladká voda na Zemi sa mení na slanú. Dôvodom je ľudská činnosť, zistila štúdia

Zdroj: Pexels - Amber Janssens/Ray Piedra

Naša planéta sa vplyvom ľudskej činnosti stáva slanšou, uvádzajú v novej štúdii vedci z Marylandskej univerzity a ďalších amerických vysokých škôl. Podľa vedcov sú slanšie nielen sladká voda, ale aj pôda a ovzdušie. Pokiaľ bude tento „trend“ pokračovať, môže pre ľudstvo znamenať existenčnú hrozbu.

Znečistenie soľou pre planétu neznamená bezpodmienečný zánik, ale tento proces je prehliadaný a predstavuje akéhosi „spiaceho obra“, domnieva sa Sujay Kaushal, profesor geológie z Marylandskej univerzity, ktorý je zároveň vedúcim autorom najnovšej štúdie.

„Ide možno o najnudnejší, ale aktuálny problém, s ktorým sa stretávame,“ uviedol pre Washington Post.

Soľ sa nachádza takmer všade

Soľ sa nachádza v oceánoch, v pracích prostriedkoch a ďalších bežných výrobkoch v domácnosti, napríklad v kuchyni. Existuje ale viacero druhov solí. Bežnou prísadou vo výrobkoch je soľ chloridu vápenatého či horečnatého. Tieto typy soli tak pribúdajú na miestach, kde sa bežne nevyskytujú.

„Je potrebné identifikovať environmentálne limity a prahové hodnoty pre ióny soli a znížiť salinizáciu skôr, ako sa prekročia hranice, čo spôsobí vážne alebo nezvratné škody v systémoch Zeme,“ uvádzajú autori štúdie, ktorí dospeli k záveru, že prirodzený soľný cyklus Zeme bol urýchlený a narušený ľudskou činnosťou.

Podľa portálu salon.com vedci varujú pred existenčnou hrozbou, ktorá by mohla viesť k problému známemu ako syndróm salinizácie sladkej vody. Ide o stav, kedy sa sladká voda naplní škodlivými látkami, ktoré zapríčinia jej zmenu na slanú. Tento syndróm môže spôsobiť, že voda bude neobývateľná pre sladkovodné živočíchy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie