fbpx

Bratislava chce zvýšiť daň z nehnuteľností a poplatok za odpad

Na snímke v popredí zľava starosta MČ Ružinov Martin Chren, starosta MČ Nové Mesto Matúš Čupka, primátor Bratislavy Matúš Vallo, starosta MČ Vajnory Michal Vlček a starosta MČ Rača Michal Drotován počas tlačovej konferencie primátora Bratislavy so starostami bratislavských mestských častí 14. novembra 2023 v Bratislave. Mesto Bratislava chce zvýšiť daň z nehnuteľností v priemere o 35 percent a poplatok za odpad o 30 percent. Zdroj: FOTO TASR/Jakub Kotian

Mesto Bratislava chce zvýšiť daň z nehnuteľností v priemere o 35 percent a poplatok za odpad o 30 percent. Oznámil to v utorok primátor hlavného mesta Matúš Vallo spolu s bratislavskými starostami. Tvrdí, že ide o nevyhnutný krok, aby si Bratislava dokázala zachovať základné štandardy údržby a služieb. Či sa daň a poplatok zvýšia, rozhodnú v decembri bratislavskí mestskí poslanci.

„K tomuto nepopulárnemu a ťažkému kroku sme sa so starostami odhodlali, lebo inú cestu na zachovanie služieb a kvality života už nemáme,“ skonštatoval Vallo.

Dôvodom zvyšovania dane z nehnuteľnosti, ku ktorému pristupujú postupne mnohé samosprávy na Slovensku, pozostávajú z kumulácie troch faktorov. Konkrétne z „chaotického“ obmedzovania príjmov predchádzajúcimi vládami, vysokej inflácie a ekonomických prognóz, ktoré predpokladajú nižšie výnosy z hlavného príjmu samospráv, a to podielovej dane z príjmu fyzických osôb.

V prípade Bratislavy by mal byť v roku 2024 oproti daňovej prognóze rezortu financií z februára 2023 nižší o 11 až 16 miliónov eur. Nejde pritom o konečný výpadok.

Pri dani z nehnuteľností pre byty a rodinné domy sa navrhuje zvýšiť sadzba v závislosti od lokality z doterajších 0,90 – 1 euro za štvorcový meter na 1,20 – 1,35 eura za štvorcový meter. V praxi by to znamenalo, že napríklad majiteľ bytu v Dúbravke s rozlohou 50 štvorcových metrov by po úprave platil daň 60 eur ročne a nie doterajších 45 eur.

Zvyšovanie by sa však nemalo dotknúť seniorov. V súčasnosti majú ľudia nad 65 rokov a držitelia preukazu ŤZP úľavu na dani z nehnuteľnosti vo výške 60 percent, návrh počíta s jej zvýšením na 70 percent. To znamená, že napríklad senior, ktorý platí za byt s rozlohou 100 štvorcových metrov v Starom Meste, teda v najdrahšom daňovom pásme, 40 eur, by po novom zaplatil 40,50 eura. Okrem toho sa zavádza 50-percentá úľava na stavby a nebytové priestory alebo ich časti užívané na šport.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie