fbpx

Čerstvé bylinky a plody si nazbierate aj v novembri. Ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička?

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels - Pixabay/Dids .

Možno to znie neuveriteľne, ale príroda ponúka veľa vitamínov aj v období, kedy už pestovatelia dávno zožali úrodu a zazimovali svoje záhradky. Divoké rastliny, plodiny aj korienky v sebe majú práve na sklonku roka najväčšiu silu. Zásobu sušených byliniek zatiaľ nechajte v komore na horšie časy a vyberte sa s nami s košíkom do lesa na zber čerstvej nádielky. 

Púpava lekárska – listy aj korene

Málokto by povedal, že práve táto rastlina, ktorá je považovaná za burinu, je v skutočnosti hodnotnou zdravou bylinkou. Ak na ňu zmeníte názor, určite vás poteší, že ju môžete ako čerstvú ingredienciu do svojich jedál využiť od januára až do decembra. Nemusíte už hľadať drahé exotické doplnky stravy, keď vám púpava rastie rovno pod nosom. Dajte si len pozor na to, aby ste ju nezbierali na znečistenom mieste.

O bohatom využití púpavy v kuchyni vie svoje aj Diana Mozoláková, popularizátorka jedlej fytoterapie a liečivej sily divokých byliniek. V novembri odporúča zbierať listy a korene púpavy lekárskej, ktorá je známa blahodarnými účinkami na funkčnosť močového systému, podporu imunity či dokonca ako bojovník proti rakovine. Obsahuje vitamíny A, C, K a E, rovnako ako kyselinu listovú, železo alebo vápnik.

Pre zachovanie vitamínov je vhodné pridať čerstvé listy púpavy priamo do šalátov a ich horkú chuť zjemniť medovo-horčicovým dresingom alebo citrónom. Korene púpavy vyskúšajte pridať do výživného púpavovo-šošovicového dhalu

Šípky

Sladkasto-kyslá chuť šípkového čaju asi nejednému z vás vyvolá spomienky na detstvo. Plody ruže šípovej sú bohaté na vitamín C, a práve koniec jesene je ideálnym časom na ich zber. Na oberačku sa vydajte hneď po prvých mrazoch, keď plody ešte nie sú príliš mäkké ani tvrdé, ale obsahujú v sebe najviac vitamínov. 

Sušené šípky sa najčastejšie používajú na čaj, ktorý posilní imunitu a výrazne pomôže aj pri chorobách močových ciest. Pri ich zbere aj spracovaní budete potrebovať trpezlivosť a pracovné rukavice, keďže ich tŕne vám nedajú tento prírodný liek zadarmo. Ak doma nemáte ideálne ovzdušie na sušenie plodov, je lepšie prekrojiť ich priečne, vďaka čomu vyschnú rýchlejšie a predídete ich predčasnému splesneniu.  

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie