fbpx

Pred 100 rokmi sa narodil parašutista Oldřich Dvořák, ktorý zahynul na Slovensku

Zdroj: X/TheLastParachutist, simtefamily

Oldřich Dvořák bol jedným z členov výsadkových skupín československých parašutistov vysadených na území Protektorátu Čechy a Moravy v roku 1942. Teda v čase príprav a uskutočnenia atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Protektorátu Čechy a Morava Reinharda Heydricha.

V čase heydrichiády sa mu podarilo uniknúť z protektorátu pred prenasledovaním Gestapa a SS a dostať sa na územie Slovenska. V okolí záhoráckej obce Radošovce ho však pri úteku prenasledovali príslušníci žandárstva a podľa svedeckých vyhlásení aj členovia Hlinkovej gardy. Pri prestrelke s presilou prenasledovateľov skončil jeho mladý život.

Od narodenia hrdinu československého národného odboja, vojaka – parašutistu a radistu Oldřicha Dvořáka uplynie dnes (13. novembra) 100 rokov.

Oldřich Dvořák sa narodil 13. novembra 1923 v Trenčíne. Jeho otec bol strojvodcom československých štátnych dráh, čo malo za následok aj časté sťahovanie rodiny. Absolvoval ľudovú školu v Žiline, kde aj pokračoval v štúdiu na miestnom gymnáziu. Po vzniku vojnovej Slovenskej republiky (1939 – 1945) sa rodina hlásiaca sa k českej národnosti presťahovala do Brna, kde v stredoškolskom štúdiu ďalej pokračoval.

„Mladý Oldřich verný ideálom Československej republiky sa nezmieril s okupáciou. Na konci januára 1940 opustil nenávidený Protektorát Čechy a Morava. Tzv. Balkánskou cestou zamieril do Francúzska, kde bol prezentovaný v československom vojsku v zahraničí a zaradený k 1. československej divízii vo Francúzsku. Konkrétne bol zaradený do výcviku v telegrafnej rote. Bojov sa nezúčastnil,“ vysvetlil pre TASR zástupca riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Peter Šumichrast.

Následne 7. júla 1940 sa s ďalšími spolubojovníkmi nalodil na loď, ktorá ho dopravila do Veľkej Británie. Vzhľadom na výcvik vo Francúzsku bol najskôr zaradený k spojovacej čate 2. pešieho pluku. V januári 1941 ho prevelili k veliteľskej čate, kde bol vytipovaný ako vhodný adept na špeciálny výcvik. Od augusta 1941 do apríla 1942 absolvoval sabotážny, rádiotelegrafický a parašutistický výcvik.

Do jednočlenného výsadku Steel ho zaradili 22. apríla 1942. Jeho hlavnou úlohou bolo dodanie rádio súčiastok pre vysielačku Libuše, prenosnej rádiostanice a kapsúl s jedom pre paraskupinu SILVER A.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie