fbpx

Nemocnice, ambulancie aj sestry majú od Dolinkovej viaceré očakávania

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (HLAS-SD) návštívila pracoviská Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) - Kliniku hrudníkovej chirurgie SZU a UNB a I. Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny LFUK a UNB v Bratislave v piatok 3. novembra 2023. Na snímke uprostred ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (HLAS-SD), vľavo primárka anestéziológie a intenzívnej medicíny LFUK a UNB Katarína Tarabová a vpravo riaditeľ UNB Alexander Mayer. Zdroj: FOTO TASR/Martin Baumann

Sestry, nemocnice aj ambulantní poskytovatelia volajú po zlepšení situácie v zdravotníctve. Od novej ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) očakávajú riešenie problémov v ambulantnom sektore, ale aj zabezpečenie dostatku financií pre sektor. Apelujú na aktívnu komunikáciu s organizáciami pôsobiacimi v zdravotníctve.

Dolinková prichádza do funkcie podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) v komplikovanej situácii. Čaká ju napríklad optimalizácia siete nemocníc. ANS navrhuje posun realizácie reformy. Okrem toho apeluje tiež na vyriešenie problémov v primárnej pediatrii a zabezpečenie dostatku financií v sektore. „Bez reálnych finančných prostriedkov v rozpočte bude celý rezort v problémoch a kríze,“ podotkol prezident ANS Marián Petko.

Od novej ministerky očakáva tiež upokojenie situácie. „Aby sa nedialo to, čo sa dialo posledného 3,5 roka, že zákony sa novelizovali halabala,“ skonštatoval Petko. Šéfke rezortu odporúča aktívnu komunikáciu s ľuďmi v sektore. „Neúspešní ministri boli tí, ktorí nekomunikovali so sektorom,“ dodal. Rezort zdravotníctva musí mať podľa jeho slov zároveň podporu premiéra.

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) verí, že Dolinková zlepší podmienky pre ambulantných poskytovateľov aj pacientov. Poukázal na to, že ministerka sa niekoľko rokov venovala zastupovaniu záujmov ambulantného sektora, a preto pozná všetky jeho potreby a nedostatky. „Očakávame teda kompetentný profesionálny prístup k problematike a tešíme sa na konštruktívnu a otvorenú spoluprácu pri hľadaní riešení v aktuálne len veľmi slabo funkčnom systéme,“ dodala prezidentka ZAP Jaroslava Orosová.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie