fbpx

Čistky pokračujú, tentoraz u Tarabu. Vo funkcii končia dvaja riaditelia národných parkov

Pavol Majko, Tomáš Taraba, Filip Kuffa. Zdroj: TASR

Ľudia vo funkcii sa striedajú už aj na rezorte životného prostredia pod vedením nominanta SNS Tomáša Tarabu. Na poste riaditeľa TANAP-u končí Pavol Majko, ktorý  Tatranský národný park viedol viac ako 15 rokov. K takémuto kroku došlo bez udania dôvodu. Nie je ani známe, kto sa stane jeho nástupcom.

Odvolanie z postu oznámil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa. Na odvolanie upozornil portál tvnoviny.sk.

„Od zajtra (10. 11.) už nie som riaditeľom, dôvody štátny tajomník neuviedol. Je škoda to vôbec komentovať, súdny človek si názor urobí sám,“ konštatoval Majko, ktorý predpokladal, že ho nové vedenie rezortu odvolá. V piatok ráno by sa mala Správa TANAP-u dozvedieť meno človeka, ktorý po Majkovi prevezme agendu.

Odvolaný bol aj riaditeľ Národného parku Veľká Fatra Eduard Apfel.

Odvolanie riaditeľov národných parkov nie je žiadnym nečakaným krokom. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlasu-SD) od svojho nástupu do úradu vymenil policajného prezidenta aj oboch policajných viceprezidentov.

Taraba a Takáč chcú revíziu celej sústavy národných parkov

Sústava národných parkov by mala pod novým vedením prejsť revíziou podľa medzinárodných kritérií. Až potom sa budú riešiť ich zonácie. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) a šéf agrorezortu Richard Takáč (Smer-SD). Zároveň ohlásili spoluprácu medzi ministerstvami.

Ministri majú podľa Tarabu jasnú víziu o zonáciách národných parkov. Podrobnejšie o nej budú hovoriť po schválení programového vyhlásenia vlády. „Zhodli sme sa na potrebe redefinovania celej sústavy národných parkov na Slovensku podľa medzinárodných prísnych kritérií. Zistíme, či spĺňajú jednotlivé územia tieto kritéria, lebo to je jediný objektívny činiteľ, a podľa toho budeme redefinovať národné parky. V sekundárnom kroku sa budeme pozerať na zonáciu ako takú,“ uviedol Taraba.

Takáč tvrdí, že našli spoločnú cestu a prvýkrát za 30 rokov bude ministerstvo životného prostredia spolupracovať s ministerstvom pôdohospodárstva. „Chceme týmto spôsobom vyslať signál, že zlé vzťahy medzi rezortami, ktoré tu dlhé roky panovali, sa končia,“ skonštatoval Taraba.

Enviroorganizácie predpokladajú zníženie ochrany 

Enviroorganizácie My sme les a Greenpeace Slovensko sa obávajú zníženia ochrany národných parkov.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie