fbpx

Poslanci neuspeli. Ústavný súd odobril reformu súdnej mapy

Na snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach 21. júna 2023. Zdroj: FOTO TASR/František Iván

Ústavný súd (ÚS) SR nevyhovel návrhu vyhlásiť za protiústavný zákon o zmene a doplnení niektorých zákonov v súvislosti s novými sídlami a obvodmi súdov. Reformu súdnej mapy prijatú v apríli 2022 napadla na ÚS skupina poslancov Národnej rady (NR) SR. ÚS rozhodol na stredajšom neverejnom zasadnutí pléna.

Poslanci v podaní namietali najmä nedodržanie základných pravidiel legislatívneho procesu, ale aj nezohľadnenie Súdnej rady SR v procese či porušenie zásady nepreložiteľnosti sudcu.

Ústavný súd v stredu zároveň rozhodoval o návrhu skupiny poslancov, ktorí napadli zákon o poľovníctve. V otázke ústavnosti časti ustanovení súd prijal návrh na ďalšie konanie, pri niektorých ustanoveniach návrh odmietol.

Reforma súdnej mapy

Dôvera obyvateľov v súdnictvo je na Slovensku v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ dlhodobo na nízkej úrovni. Prispieva k tomu aj verejnosťou vnímaná miera korupcie, ktorú potvrdzujú postupné odhalenia orgánov činných v trestnom konaní.

Vláda Igora Matoviča sa zaviazala zmeniť Slovensko na „skutočne právny štát“ schopný zaistiť rovnosť pred zákonom a ochranu práv. Dôležitou súčasťou konkrétnej snahy splniť tento záväzok je reforma súdnej mapy. Cieľom reformy je zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva, jeho výkon a kvalitu, a zároveň zabezpečiť pre sudcov a zamestnancov súdov lepšie podmienky na prácu a rozhodovanie.

Zmeny v súdnej mape znamenajú v podstate návrat k stavu do roku 1996. Vláda Vladimíra Mečiara s účinnosťou od roku 1997 počet súdov takmer zdvojnásobila. Rozdrobené súdy sú menej efektívne a odolné k miestnym väzbám, zároveň obmedzujú možnosť špecializácie.

Jedným zo základných cieľov novej súdnej mapy je špecializácia sudcov a sudkýň. Špecializácia sudcov sa predpokladá pre trestnú, civilnú, rodinnú a obchodnú agendu na všeobecných súdoch a pre správnu agendu v samostatnom správnom súdnictve.

Súčasná sieť 54 okresných súdov neumožňuje splniť podmienku, aby boli na súde vyťažení traja špecializovaní sudcovia, ktorá je nevyhnutná na fungovanie náhodného prideľovania spisov.

Na malých súdoch sa sudca musí venovať viacerým oblastiam, čo ho môže dostať aj do znevýhodneného postavenia voči úzko špecializovaným advokátom a účastníkom konania. Obdobne to platí pre vyťaženosť senátov ôsmich krajských súdov. Nová súdna mapa zohľadňuje aj dlhodobý trend poklesu vecí prichádzajúcich na súdy.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie