fbpx

Za protivojnový protest hrozí ruskej umelkyni 8 rokov v base. Udala ju dôchodkyňa

Zdroj: X/SobolLubov

Osemročný trest odňatia slobody žiada prokuratúra pre ruskú výtvarníčku Sašu Skočilenkovú, ktorá minulý rok v obchodoch s potravinami vymieňala cenovky za lístky s údajmi o počtoch ľudí zabitých vo vojne na Ukrajine a vyzývajúce na zastavenie bojov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na nezávislú webovú stránku Mediazona.

Proces s 33-ročnou Skočilenkovou sa koná na súde v Petrohrade. Podľa Mediazony prokurátor Alexandr Gladyšev nežiadal v stredu pre výtvarníčku maximálny možný trest desať rokov. Navrhovaný osemročný trest si má odpykať v kolónii so všeobecným režimom.

Dôchodkyňa ju udala

Petrohradská hudobníčka priznala, že letáky „distribuovala“, ale zároveň trvá na tom, že správy neobsahovali zavádzajúce informácie. „Vinu o tom, že som zámerne šírila nepravdivé informácie, nepriznávam,“ vyhlásila na súde Skočilenková, informuje portál iDnes.

Tá na konci marca tohto roka rozmiestnila v petrohradskom obchode štítky, kde podľa prokuratúry napríklad stálo: „Ruská armáda rozbombardovala umeleckú školu v Mariupole, pred ostreľovaním sa tam ukrývalo asi 400 ľudí“alebo „Na Ukrajinu sú posielaní ruskí branci. Cena za túto vojnu sú životy našich detí. Zastavte vojnu,“ popísal nezávislý ruský server Mediazona.

Na umelkyňu sa podľa BBC následne sťažovala 72-ročná dôchodkyňa, ktorá si letáky všimla a rozčúlili ju. Polícia Skočilenkovú v apríli zatkla a úrady vzniesli obvinenia zo šírenia „nepravdivých informácií“ o ruských ozbrojených silách. Urobili tak na základe zákona schváleného potom, čo ruský prezident Vladimír Putin vyslal 24. februára na Ukrajinu invázne vojská.

Skočilenková je vo vyšetrovacej väzbe od apríla minulého roka na základe obvinenia zo šírení dezinformácií o ruskej armáde. Ruské úrady považujú za dezinformácie všetky správy o vojne na Ukrajine, ktoré sa nezhodujú s oficiálnymi vyhláseniami ministerstva obrany.

Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International vyhlásila Skočilenkovú za väzňa svedomia. Verejnosti v Rusku je známa ako autorka komiksov o živote s depresiou, bipolárnou poruchou a úzkosťou.

Skočilenkovej diagnostikovali viacero chorôb: cystu na pravom vaječníku, posttraumatický stresový syndróm, celiakiu a vrodenú srdcovú chybu. Napriek tomu jej v ústave na výkon väzby opakovane vystavili osvedčenie, že sa môže zúčastňovať na pojednávaní.

Proces so Skočilenkovou bol odročený do 13. novembra.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie