fbpx

EÚ chystá zmeny: Mladí nebudú môcť šoférovať potme, na e-kolobežky bude treba vodičský preukaz

Zdroj: Unsplash/ Pixabay

Európska únia plánuje novelu, ktorá výrazným spôsobom ovplyvní život seniorov a mladým vodičom. Podľa nových pravidiel by dôchodcom mali platiť vodičské preukazy iba dva roky, mladí šoféri by si ho museli zaobstarať na malé motorky a elektrické kolobežky. Mnohé autokluby na tieto upravené podmienky zareagovali a označili ich za „prísne“ a „zbytočné“.

Do Európskeho parlamentu smeruje novela, ktorá by mala upraviť podmienky pre niektorých vodičov. Viaceré autokluby členských štátov, vrátane Slovenska, však nesúhlasia s niektorými novinkami. Chystané zmeny totiž považujú za zbytočne prísne, najmä pre starších vodičov, informujú Správy RTVS.

Poslanci Europarlamentu chcú sprísniť pravidlá pre šoférov nad 70 rokov. Ich vodičský preukaz by mohol byť platný iba dva roky namiesto doterajších piatich. Dôvodom je prinútiť seniorov za volantom častejšie chodiť na lekárske prehliadky, vysvetľuje Startitup.

„Čo si myslím, že je to také trošku pritiahnuté za vlasy a ešte k tomu by mali absolvovať nejaké preškolenia a skúšky, a to sa mi zdá pre starších vodičov, ktorí sú v kondícii, úplne zbytočné,“ hovorí prezident Autoklubu Slovenskej republiky Štefan Mihálik.

Vodičské preukazy na malé motorky či elektrické kolobežky

Plánovaných zmien sa nevyhne ani mladá generácia, konkrétne mladí šoféri, ktorí majú vodičský preukaz iba krátku dobu. V prípade, ak sa novela schváli, by nemohli šoférovať potme. Navyše, zmeny sa dotknú i vodičských preukazov na malé motorky, dodávajú Správy RTVS.

„To sú také nariadenia, ktoré na jednej strane majú veľmi pekný cieľ, že chceme tým mladým vodičom niečo skomplikovať a dať najavo, že sú ešte neskúsení, ale ako toto ideme kontrolovať, to si neviem predstaviť,“ tvrdí motoristický novinár, ktorý nevie, ako tento nápad bude fungovať v praxi.

Podľa prezidenta autoklubu Mihálika je napríklad zvýšenie veku na získanie vodičského oprávnenia na malý motocykel takisto veľmi prísny ťah pre mladých vodičov. Obhájil sa tým, že „potom nemajú kde získať skúsenosti“.

Novela európskej legislatívy počíta aj so zavedením vodičských preukazov na elektrické kolobežky.

Slovenskí europoslanci sú za zjednotenie pravidiel v Európskej únii, pričom niektoré zmeny považujú za zbytočné. Napríklad zákaz nočnej jazdy pre mladých vodičov nepovažujú za efektívne opatrenia vzhľadom na zvýšenie bezpečnosti na cestách.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie