Káva je viac ako len nápoj, je to zážitok, ktorý sa začína už vo chvíli, keď si privoniate k čerstvo namletej káve. Ak vyskúšate kávu z jednej zo slovenských pražiarní, tento zážitok sa stane ešte výnimočnejší. Na Slovensku máme množstvo pražiarní ponúkajúcich kvalitnú výberovú kávu. Vyskúšali sme za vás kávu z piatich pražiarní, ktorých káva určite stojí za ochutnanie.
Diamons’ s roastery
Diamond’s roastery je rodinná bratislavská pražiareň, ktorá ponúka výberovú a single origin kávu. Single origin znamená, že káva je z jednej geografickej oblasti, u kávy z Diamond’s roastery dokonca viete aj meno konkrétneho farmára. Výberová káva tvorí iba 5% svetovej produkcie kávy, a ak má daná káva patriť do tejto kategórie musí mať viac ako 80 bodov v hodnotení káv. Väčšina káv od Diamond’s roastery má nad 87 bodov, čo jasne značí o kvalite. Zakladateľ pražiarne, Tomáš Novák začínal s pražením kávy doma na popkornovači a svoje hobby rozvinul v prekvitajúci business. Dnes pre zákazníkov hľadá tie najchutnejšie kávy z celého sveta. Pestovateľov kávy vyberá podľa prísnych kritérií a kladie pri tom dôraz na ekológiu a čistotu spracovania. Ich kávu si môžete vychutnať v mnohých kaviarňach na Slovensku.
Ready After
Progresívna pražiareň, ktorá sa podnikaniu v oblasti kávy venuje už 20 rokov, spolupracuje s farmármi z celého sveta, ktorí pestujú kávu s láskou a starostlivosťou a tým zabezpečujú výber najkvalitnejších zŕn. Kvalitu tejto kávy je cítiť v každej šálke. Okrem prvotriednych zŕn a starostlivého praženia je Ready After tiež známa pre svoj záväzok k udržateľnosti. V roku 2021 nahradili elektrickú pražičku za plynovú, na ktorej vedia lepšie regulovať spotrebu energie.
V súčasnosti tak znižujú objem vytvorených splodín o 40%. V ich sortimente nájdete aj kávové ovocie Cascara, ktoré sa v súčasnosti stáva veľmi populárnou super-potravinou, pretože má mnoho zdravotných účinkov. Je to skôr čaj, ako káva a má zaujímavú chuť s tónmi medu a melónu. Ovocie z kávových čerešní obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, dokonca viac ako v zelenom čaji.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)