fbpx

Šimečka: Bankový odvod by bol nesystémovým krokom, doplatia na to klienti

Na snímke predseda opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka (PS) počas ustanovujúcej schôdze parlamentu v Bratislave v stredu 25. októbra 2023. Zdroj: FOTO TASR/Jakub Kotian

Zavedenie mimoriadneho bankového odvodu by nebolo systémovým krokom. V skutočnosti by na to aj tak doplatili klienti bánk, keď si finančné domy premietnu odvod do poplatkov či úrokov. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii predseda opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Reagoval tak na pondelkové (6.11.) vyjadrenia premiéra Roberta Fica a ministra financií Ladislava Kamenického (obidvaja Smer-SD), ktorý potvrdili svoj dlhodobý zámer zvýšiť zdanenie bánk.

Šimečka pripomenul, že zatiaľ nie sú známe konkrétne parametre možného odvodu. Od nich budú závisieť aj vplyvy tohto opatrenia v praxi. „Vieme si predstaviť nejakú formu, ktorá bude menej škodlivá pre podnikateľské prostredie na Slovensku a nejakú formu, ktorá naozaj bude nesystémová a škodlivá pre dlhodobý rozvoj slovenskej ekonomiky,“ upozornil.

Prípadný drastický bankový odvod nie je podľa PS niečo, čo by pomohlo slovenskému hospodárstvu. Ekonomike pomáha stabilné a predvídateľné právne prostredie a nie to, že sa bude každý rok mimoriadne zdaňovať nejaký sektor, pretože chýbajú peniaze v rozpočte, myslí si Šimečka.

„Chcel by som vyzvať vládu, aby čím skôr predstavila jasný plán, ako konsolidovať verejné financie a zároveň ako naštartovať hospodársky rast na Slovensku,“ dodal.

Rezort financií na budúci rok pripravuje vyššie zdanenie ziskov bánk, potvrdili v pondelok po spoločnom stretnutí na ministerstve Fico s Kamenickým.

„Platí, že sa chystáme na rekordné zisky bánk a chceme, aby to celkové zdanenie bánk v roku 2024 bolo podstatne vyššie, ako to bolo doteraz,“ vyhlásil premiér. Bližšie informácie zatiaľ neuviedli, má to byť súčasťou prípravy rozpočtu na budúci rok.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie