fbpx

V púšti vysadili za jediný deň takmer 500-tisíc stromov. Turkménsko sa pýši unikátom

Zdroj: AFP photo, FREEPIK

Turkménsko v rámci celoštátnej „zelenej kampane“ vysadilo takmer pol milióna stromov za deň. Oznámilo to v pondelok, TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Vládny ruskojazyčný denník Neutrálny Turkmenistan informoval, že v rámci „zelenej kampane“ občania za jediný deň vysadili viac ako 472.000 ihličnatých, listnatých a ovocných stromov.

„V tento deň sa celá krajina vydala na ekologickú kampaň s cieľom zvýšiť zelené bohatstvo krajiny,“ uviedol denník. Úrady tvrdia, že v krajine sa za uplynulých niekoľko rokov vysadilo približne 145 miliónov stromov, ale tieto informácie nie je možné overiť.

Podľa Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v Turkménsku je „extrémne vysoký“ nedostatok vody. Ročný úhrn zrážok je miestami nižší ako 100 milimetrov a tri štvrtiny územia pokrývajú čierne piesky púšte Karakum.

Jeden z najväčších zavlažovacích projektov na svete, 1400 kilometrov dlhý kanál, privádza vodu cez púšť do hlavného mesta Ašchabad a zásobuje dôležité bavlníkové polia.

Turkménsky prezident Serdar Berdymuchamedov od nástupu k moci v minulom roku zintenzívnil kampaň na sebapropagáciu a propagáciu svojho otca, exprezidenta Gurbangulyho Berdymuchamedova. V celej krajine je preto množstvo ich portrétov, bilbordov, sôch a pomníkov.

Turkménsko je jednou z najuzavretejších krajín na svete, kde je zakázaná opozícia a vláda prísne kontroluje všetky sféry verejného života.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) so sídlom v Paríži zaraďuje Turkménsko na 176. miesto zo 180 v rebríčku slobody tlače. Americká mimovládna organizácia Freedom House (FH) označila túto krajinu za „represívny autoritársky štát, v ktorom sú politické práva a občianske slobody takmer úplne popreté“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie