fbpx

Pre vládne šafárenie zvyšujú poplatky aj dane. V týchto slovenských mestách bude život drahší

Zdroj: Pixabay

Mnohé mestá na Slovensku zvyšovali svoje dane a poplatky už koncom minulého roka, ďalšie budú nútené pristúpiť k tomuto riešeniu teraz. Zatiaľ čo niektoré krajské mestá o zvyšovaní len uvažujú, iné sa rozhodli k tomuto kroku nepristúpiť. Pri zostavovaní budúcoročných rozpočtov však mestá narazili na problém v súlade s legislatívou.

Hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS) Daniela Piršelová uviedla, že pri zostavovaní budúcoročných rozpočtov majú viaceré mestá problém. Poukázala pritom na zákon o dlhovej brzde, v dôsledku ktorého štát prognózuje mestám príjmy z podielových daní o 19 percent nižšie oproti roku 2023.

Mestá už teraz vykrývajú len tak tak 

„Ak by mali mestá schváliť svoje rozpočty podľa ustanovení uvedeného zákona, museli by niekoľko stonásobne zdvihnúť dane a poplatky, rozpredávať svoj majetok a drasticky znížiť svoje služby, ktoré poskytujú občanom,“ skonštatovala Piršelová.

Ako podotkla, po schválení programového vyhlásenia vlády v Národnej rade SR sa niektoré jeho ustanovenia nebudú 24 mesiacov uplatňovať. Aj v prípade, že zákon o dlhovej brzde bude „vypnutý“, prognózuje ÚMS.

„Je to v dôsledku štátom schválených zákonov a sociálnych opatrení. Súčasne štát samosprávam opätovne zvýšil výdavky. Napríklad vplyvom štátom schváleného zákona o zvýšení miezd zamestnancov stúpnu výdavky na mzdy v mestách rádovo o niekoľko miliónov eur,“ spresnila Piršelová.

Vplyvom inflácie neustále rastú výdavky za tovary, služby a stavebné práce. veľmi nestabilná a riziková je cena energií.

„Pri stagnácii, respektíve poklese reálnych príjmov od štátu z podielových daní nie sú mestá schopné financovať svoje samosprávne funkcie bez úpravy svojich daní a poplatkov,“ upozornili z ÚMS.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie