fbpx

Moldavsko, Ukrajina, Čierna hora aj Gruzínsko. V akom stave sú prístupové rokovania nádejných členov EÚ?

Zdroj: Wikimedia

Rozširovanie zostáva hlavnou zahraničnou politikou Európskej únie, no podľa niektorých odborníkov je čoraz menej pripravená ho presadzovať.

Napriek tlaku vyplývajúcemu z ruskej vojny na Ukrajine nie je únia v pozícii prijať ďalších členov zo západného Balkánu, nieto ešte z východnej Európy. Navyše, žiadna kandidátska krajina nie je momentálne pripravená splniť prístupové kritériá EÚ, alebo dokonca zabezpečiť, že po dosiahnutí členstva nedôjde k žiadnej demokratickej spiatočke, ako to je v prípade Maďarska, Poľska a po nedávnych voľbách možno aj Slovenska.

Krajiny rokujú o členstve roky

Čierna Hora rokuje o svojom členstve od roku 2012. Dnes je pravdepodobne v najlepšej pozícii, aby bolo rokovanie o vstupe do EÚ úspešné. Predpokladá sa, že krajina by mohla byť súčasťou EÚ do konca desaťročia.

Geopolitické rozšírenie o Ukrajinu je nepravdepodobné minimálne do obdobia, pokiaľ bude vojna pokračovať. EÚ udelila ešte v júni 2022 Ukrajine aj Moldavsku štatút kandidátskych krajín.

Zástancovia rozšírenia by si však nemali robiť ilúzie. Zo strany únie sú dôležité rýchle a odvážne kroky, aby politická energia zostala silná. Navrhujú zostaviť funkčný plán, aby mohla únia prijať krajiny západného Balkánu a trio bývalých sovietskych štátov – Ukrajinu, Moldavsko a Gruzínsko. EÚ by mala podľa odborníkov urobiť štyri veci:

  • stanoviť cieľový dátum rozšírenia na rok 2030,
  • odsúhlasiť plán na prispôsobenie politík EÚ na prijatie nových členov,
  • zosúladiť zahraničné politiky pre ašpirujúcich členov a
  • udeliť Kosovu štatút kandidátskej krajiny.

Prístupové rokovania s Moldavskom

Prístupové rokovania s Kišiňovom by sa mali začať do konca tohto roka, informuje TASR. Moldavská vláda podľa europoslancov preukázala odhodlanie a schopnosť splniť požiadavky Európskej komisie na začatie rokovaní o členstve. Uznesenie v prospech prístupových rokovaní s Moldavskom podporilo viacero poslancov.

Podľa EP pre Moldavsko je najdôležitejšie zaistiť udržateľnú a komplexnú reformu súdnictva a pokračovať v boji proti korupcii. Zároveň by malo pokračovať na odstraňovaní oligarchizácie, na reforme riadenia verejných financií, v boji proti organizovanej trestnej činnosti a v reforme verejnej správy.

Ukrajina implementovala odporúčania pre svoj vstup

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyhlásil, že Ukrajina „prakticky implementovala“ odporúčania Európskej únie, ktoré boli predložené ako podmienka pre jej vstup do EÚ.

Zelenskyj v príhovore poukázal na to, že Ukrajina napriek vojne, ktorú Rusko rozpútalo na jej území, nežiada o výnimky zo všeobecných pravidiel. Informoval pri tom, že „Ukrajina prakticky implementovala sedem odporúčaní Európskej komisie“. Špecifikoval, že to boli „rozhodnutia, ktoré boli jednoduchšie, (ale) aj rozhodnutia, ktoré boli pre politikov ťažké“.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie