fbpx

Tieto talianske dediny vám zaplatia desaťtisíce len za to, že sa sem presťahujete. Má to ale háčik

Zdroj: INSTAGRAM/Calabria Meravigliosa, Rafał Wyniczenko

Dovolenka v Taliansku nie je jediný spôsob, ako môžete tráviť čas na pláži. Talianske obce vzdialené len pár minút od mora vám totiž zaplatia 28 000 eur, aby ste sa tam rovno presťahovali. Pokiaľ vás neláka slnečná krajina preplnená turistami, na výber máte aj z dvoch horských dediniek vo Švajčiarsku a Španielsku. Tieto ponuky však majú háčik.

Slnkom zaliaty južný región Kalábria je ochotný zaplatiť potenciálnym prisťahovalcom, aby sa vyrovnal so znepokojujúcim poklesom počtu miestnych obyvateľov. Je nutné však splniť tri podmienky – každý uchádzač musí mať menej ako 40 rokov, musí byť schopný sa presťahovať do 90 dní a musí si založiť užitočný podnik v niektorej z dedín alebo sa zamestnať na voľnom pracovnom mieste, ktoré región potrebuje rýchlo obsadiť, približuje portál info.sk. Kalábria potrebuje pracovníkov napríklad v reštauráciách, obchodoch, penziónoch alebo hoteloch.

Tento koncept pomáhal vymyslieť Gianluca Gallo, člen miestnej rady, s cieľom podporiť miestne hospodárstvo a vdýchnuť nový život malým komunitám.

„Chceme, aby aj dopyt po pracovných miestach zodpovedal ponuke. Preto sme požiadali dediny, aby nám povedali, aký typ odborníkov im chýba a prilákali tak konkrétnych pracovníkov,“ uviedol pre CNN.

Záujem zo strany dedín bol podľa jeho slov obrovský, a preto avizoval, že v budúcnosti možno pribudnú aj oveľa väčšie projekty týkajúce sa opätovného osídľovania.

„Dolaďujeme technické detaily, presnú mesačnú sumu a dĺžku trvania fondov a to, či zahrnieme aj o niečo väčšie dediny s počtom obyvateľov do 3 000. Mali sme obrovský záujem zo strany obcí a dúfame, že ak sa tento prvý program osvedčí, v nasledujúcich rokoch budú pravdepodobne nasledovať ďalšie,“ dodal Gallo.

Viac ako 75 % kalábrijských obcí, čo je približne 320 obcí, má totiž v súčasnosti menej ako 5 000 obyvateľov. Ak sa nepristúpi k radikálnym riešeniam, je možné, že o niekoľko rokov miestna populácia úplne zanikne.

Kalábria nie je jediná

Podľa Euronews starnutiu obyvateľstva čelia mnohé vidiecke oblasti aj v ďalších európskych krajinách, ktoré takisto ponúkajú štedrý príspevok na život. Napríklad švajčiarska alpská dedinka s názvom Albinen, v ktorej žije menej ako 250 obyvateľov, ponúka potenciálnym prisťahovalcom, najmä rodinám, viac ako 50 000 eur. Dospelí do 45 rokov dostanú za presťahovanie sa vyše 25 000 eur plus cez 10 000 eur na dieťa. Do programu sa však smú zapojiť len švajčiarski občania alebo oprávnení cudzinci s povolením na pobyt typu C, vysvetľuje Startitup.

Nedostatkom obyvateľstva trpí i španielske horské mestečko Ponga, v ktorej žije približne 600 ľudí. Za prisťahovanie ponúka 3 000 eur a následne rovnakú čiastku aj za každé narodené dieťa v obci.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie