fbpx

Pred 85 rokmi zomrelo počas nacistickej akcie „Dožinky“ 42.000 Židov

Zdroj: WIKIMEDIA/Planet News photographer, public domain

Počas 2. svetovej vojny v rámci genocídy bolo vyvraždených nacistami viac ako šesť miliónov Židov, z toho dva milióny zomrelo v koncentračných táboroch. Na záver októbra 1943 poslali nacisti židovských väzňov neďaleko koncentračných táborov v Poľsku vykopať protitankové zákopy na „zvýšenie kapacity táborov“. O skutočnom účele priekop sa väzni na vlastnej koži dozvedeli 3. novembra 1943, avšak väčšina z nich tento deň neprežila.

Akcia sa udiala na základe rozkazu samotného ríšskeho vodcu SS (Schutzstaffel-Ochranný oddiel) Heinricha Himmlera, ktorý ju nariadil už koncom októbra 1943. Dnes (3. novembra) si pripomíname 85. výročie od realizácie masakru, ktorý nacisti cynicky pomenovali krycím názov Aktion Erntefest (v preklade Akcia Dožinky). V rámci nej v poľských koncentračných táboroch Majdanek, Poniatowa a Trawniki 3. novembra 1943 nemecké jednotky postrieľali približne 42.000 Židov.

Počiatkom Dožiniek bol Himmlerov prejav zo 4. októbra 1943, s ktorým vystúpil na zhromaždení vysokých funkcionárov SS a gauleiterov v poľskom Poznani. V rámci neho potvrdil genocídu európskych Židov. Prejavu predchádzali ozbrojené odpory v koncentračných a pracovných táboroch.

K prvým došlo na jar a v lete 1943 v getách vo Varšave a Bialystoku. Nasledovalo povstanie z 2. augusta 1943 vo vyhladzovacom tábore Treblinka, kde pred masovým vraždením uniklo asi 60 až 100 Židov. K povstaniu došlo aj vo Vilne. V ďalšom tábore v Sobibore odpor zo 14. októbra 1943 umožnil útek viac ako 300 väzňom. To viedlo k zvýšeným obavám zo židovského odporu. Aby zabránil Himmler ďalšiemu odporu, nariadil zabíjanie preživších Židov v Nemcami okupovanom poľskom Lublinskom okrese.

Väčšina vtedajších Židov bola zamestnaná v projektoch nútenej práce a sústredili ich v táboroch Trawniki (najmenej 4.000), Poniatowa (najmenej 11.000) a Majdanek (približne 18.000). Akciu „Erntefest“ nacisti spustili na úsvite 3. novembra 1943. Jednotky SS a polície obkľúčili pracovné tábory Trawniki a Poniatowa. Židov potom z táborov odvážali po skupinách a strieľali v neďalekých zákopoch vykopaných na tento účel.

V Majdanku najprv oddelili Židov od ostatných väzňov. Potom ich odviedli do neďalekých zákopov a postrielali ich. V Majdanku zároveň postrielali aj Židov z iných pracovných táborov v oblasti Lublinu. V táboroch hrala hudba z reproduktorov, aby prehlušila hluk masovej streľby a zamaskovala krik obetí. V Majdanku a v Trawnikoch masovú popravu ukončili za jeden deň a v Poniatowe streľba pokračovala aj 4. novembra.

Väčšinu zo 42.000 Židov, ktorí boli popravení počas 3. a 4. novembra 1943, pochádzali z Varšavského geta. Z geta boli deportovaní do oblasti Lublinu v predvečer alebo počas krvavého potlačenia povstania v apríli.

Akcia Erntefest je považovaná historikmi za najväčšiu samostatnú genocídnu operáciu 2. svetovej vojny.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie