fbpx

Židia v Paríži sa boja vychádzať von, na domoch sa objavili desiatky Dávidových hviezd

Zdroj: AP/Markus Schreiber, X/Antonia Yamin

Francúzska polícia vyšetruje, kto na domy v Paríži nakreslil niekoľko desiatok Dávidových hviezd. Symbol, ktorým nacisti v období druhej svetovej vojny označovali Židov, sa objavil v centre francúzskej metropoly a aj na jej predmestiach. Počet antisemitských činov v krajine od vypuknutia bojov medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas vzrástol na viac ako osem stoviek.

Francúzsko má najväčšiu židovskú populáciu na svete hneď po Izraeli a USA. Modré hviezdy nakreslené pomocou šablóny sa objavili na domoch v 14. parížskom obvode a tiež na predmestiach mesta ako sú Vanves, Fontenay-aux-Roses a Aubervilliers. Nacistická symbolika, vrátane hákového kríža, sa vyskytla aj na budovách v meste Petit-Quevilly severne od Paríža. V neďalekom meste Saint-Ouen ich dokonca sprevádzali nápisy ako „Palestína zvíťazí“.

„Od útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael 7. októbra francúzske úrady zaznamenali už 857 antisemitských činov,“ uviedol v utorok francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. „To je za tri týždne toľko antisemitských činov, koľko ich bolo zaznamenaných v tomto roku,“ dodal.

Jeseň 2023 začína pripomínať rok 1933

Polícia podľa Darmanina kvôli antisemitským činom doteraz zadržala a vypočula 414 ľudí. „Chápem obavu Francúzov židovského pôvodu a chcem im povedať, že ich ochránime, úplne, cez deň i v noci,“ sľúbil minister.

Za poškodenie majetku s rasovým či náboženským motívom hrozí až štyri roky väzenia či pokuta do výšky 30-tisíc eur.

„Ľudia, ktorí to urobili, mali jednoznačný zámer zastrašovať,“ povedal predseda Francúzskej únie židovských študentov (UEJF) Samuel Lejoyeux. Podľa jeho slov hviezdy na stenách odkazujú na „praktiky z 30. rokov a druhej svetovej vojny, ktoré viedli k vyhladeniu miliónov Židov“.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie