fbpx

Na Slovensko sa rúti víchrica Ciran. Vietor môže miestami dosahovať až 135 km/h

Na snímke žena s dáždnikom kráča cez priechod pre chodcov počas dažďa. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Dnes (2. 11.) bude na západe a severe Slovenska veterno. Silný vietor sa vyskytne aj na horách na severe a v strede krajiny. Večer môže byť vo viacerých okresoch daždivo. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy 1. stupňa.

Výstraha pred vetrom platí v Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom, Trenčianskom, Žilinskom a v časti Banskobystrického a Prešovského kraja. Vietor môže miestami dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 až 60 alebo krátkodobo v nárazoch až do 85 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia varujú aj pred vetrom na horách. Týka sa takmer celého Žilinského kraja a okresov Poprad, Brezno a Banská Bystrica. Nad pásmom lesa môže vietor krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu. To podľa SHMÚ predstavuje až víchricu.

Začiatok týždňa sa niesol v znamení dažďa, no k lepšiemu počasiu to nesmeruje. Jeho súčasťou bude aj búrka známa ako Ciran, ktorá je kvôli svojej intenzite označovaná za víchricu či orkán. Najmä na západe a severe Slovenska treba dnes poobede rátať so silnejším vetrom. V niektorých okresoch Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja od rána platia aj výstrahy pred vetrom na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe. Víchrica Ciran zasiahne aj iné časti Európy. Výstrahy na dnes vydali už aj v Británii a v Nemecku.

Meteorológovia varujú, že vietor na horách môže nárazovo dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, čo predstavuje víchricu. Výstraha platí až do piatka (3. 11.) vo väčšine Žilinského kraja a v okresoch Banská Bystrica, Brezno, a Poprad. Zo začiatku jeho prejavy budú evidentné najmä na horách a na západe Slovenska. V piatok ráno zasiahne už celé naše územie a má zosilnieť.

So silným vetrom, ktorý môže nárazovo dosiahnuť rýchlosť až 85 kilometrov za hodinu, treba počítať aj v nižších polohách. Výstrahy prvého stupňa platia v celom Žilinskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Bratislavskom kraji. Rovnako v okresoch Banská Štiavnica, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa. Aj tieto výstrahy platia až do piatka, keď vietor miestami zosilnie.

Výstraha 1. stupňa pred dažďom, ktorá začne platiť od štvrtkového večera, sa týka celého Banskobystrického a Trenčianskeho kraja a väčšiny okresov Žilinského kraja. Dotkne sa aj okresov Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Levice, Topoľčany, Zlaté Moravce, Piešťany, Levoča či okresu Poprad. Meteorológovia upozorňujú, že výskyt zrážok môže byť s úhrnom 35 až 55 milimetrov.

Na niektorých miestach vietor v piatok zosilnie a bude tam platiť výstraha 2. stupňa.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie