fbpx

Gaza je odrezaná od sveta, nefunguje tam signál. Zomreli ďalší izraelskí vojaci

Palestínčania prechádzajú okolo trosiek zničenej budovy po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy v Rafahu 31. októbra 2023. Zdroj: FOTO TASR/AP

Internetové a telefonické spojenie bolo v stredu v pásme Gazy prerušené, informovala palestínska telekomunikačná spoločnosť. Je to už druhý takýto výpadok za necelý týždeň na palestínskom území, kde prebieha vojna. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Telefónne linky, mobilná komunikácia a prístup na internet sú v palestínskom Pásme Gazy opäť „kompletne prerušené“, ohlásila v stredu podľa tlačových agentúr palestínska telekomunikačná spoločnosť Paltel. Pásmo Gazy čelí izraelskej blokáde a masívnemu bombardovaniu od útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, prerušenie komunikačného spojenia komplikuje aj záchranné práce a humanitárne operácie. Palestínske úrady v stredu vyzvali susedný Egypt, aby aktivoval roamingovú službu v pohraničí, informovala televízia Al-Džazíra.

„Našim dobrým ľuďom v milovanej krajine s ľútosťou oznamujeme, že telekomunikačné a internetové služby sú v pásme Gazy úplne prerušené,“ napísala Palestínska telekomunikačná spoločnosť (Paltel) na sociálnej sieti X.

Sieť úplne vypadla

Telekomunikačné spojenie bolo v Pásme Gazy prerušené už od piatkového večera, čo v oblasti spôsobilo ešte väčší chaos. Ľudia nemali informácie o aktuálnom dianí ani o svojich blízkych, sanitky vyrážali pre ranených len na základe toho, odkiaľ vodiči počuli explózie. Až v nedeľu Paltel oznámil, že v Pásme Gazy opäť začína fungovať internet a telefonické spojenie.

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, vtedy obvinilo Izrael, že výpadok spôsobil preto, aby na palestínskom území „páchal masakre“.

Palestínsky mobilný operátor Džawwál (patrí pod spoločnosť Paltel) pripísal vinu za výpadok služieb „ťažkému izraelskému bombardovaniu“ pásma Gazy.

Spoločnosť Vodafone Egypt, ktorá je najväčším mobilným operátorom v Egypte, oznámila, že zriadi stanice pre mobilný signál pri hraniciach s Pásmom Gazy. Dohodli sa na tom palestínske a egyptské úrady. V stredu palestínske úrady vyzvali Egypt, aby urýchlil posilnenie telekomunikačného spojenia v oblasti kvôli humanitárnej situácii.

Táto pobrežná palestínska enkláva zažíva v posledných dňoch kruté boje medzi izraelskými pozemnými silami a militantmi, pretože Izrael si dal cieľ „rozdrviť“ Hamas za to, že 7. októbra napadol izraelské územie a zabil tam vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov.

Izrael začal po 7. októbri intenzívne vzdušné útoky na palestínsku enklávu, pri ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom zahynulo už viac než 8500 Palestínčanov, z nich dve tretiny boli ženy a deti.

V bojoch v pásme Gazy zahynulo v utorok 9 vojakov, celkovo už 326

Deväť izraelských vojakov zahynulo v utorok počas bojových operácií v palestínskom pásme Gazy, oznámila armáda. Celkový počet izraelských vojakov zabitých vo vojne od 7. októbra stúpol na 326. TASR prevzala stredajšiu správu z tlačovej agentúry AFP.

Deväť vojakov vo veku od 19 po 24 rokov z brigády Givati prišlo o život po tom, čo ich obrnené vozidlo zasiahla protitanková riadená strela. Ďalší štyria vojaci vyviazli so zranením.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie