fbpx

Od nového roka sa zvyšuje materské. Siahne až k dvom tisíckam eur

Na snímke výpočty na kalkulačke a matka s dieťaťom. Zdroj: PEXELS/Nataliya Vaitkevich, Monica Turlui

Od nového roka si väčšina budúcich mamičiek či oteckov polepší. Zvyšuje sa materské, ktorého maximálna výška je momentálne 1851,40 €. O koľko sa dávka zvyšuje a pre koho to bude platiť?

Výška materského sa stanovuje z denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného vymeriavacieho základu a poskytuje sa za kalendárne dni. Predstavuje 75 % zo základu. V praxi teda ide o to, že sa dávka bude vyplácať v 75 % výške z predchádzajúceho platu.

Najvyššie možné materské od nového roka bude za 30-dňový kalendárny mesiac 1929,30 € a za 31-dňový až 1993,60 €. „Pre toho, kto sa chystá na materskú v roku 2024, platí, že maximálne materské získa z vymeriavacieho základu, respektíve hrubého príjmu vo výške dvojnásobku priemernej mzdy, čo je 2608 eur,“ uvádza daňový expert Jozef Mihál pre Štandard.

Rôzne prístupy pri materskej

Pri materskej platí, že je nutné o ňu požiadať. Rovnako tak platí, že aj dve ženy z rovnakej firmy a na rovnakej pozícii nemusia čerpať rovnakú výšku a trvanie materskej. Podlieha tomu viacero faktorov. Ako uvádza Sociálna poisťovňa, nastúpiť na materskú dovolenku je možné spravidla od 6. týždňa pred plánovaným pôrodom. Zvyčajne trvá 34 týždňov. V prípade osamelých žien môže trvať 37 týždňov. Na dlhšiu materskú majú automaticky nárok aj ženy, ktoré porodili dve a viac detí naraz. Pre ne trvá materská 43 týždňov. Ak sa však na materskú nastúpi neskôr ako šesť týždňov, jej trvanie sa skracuje na 28 týždňov.

Pre oteckov platia taktiež iné termíny dovoleniek. Osamelému mužovi trvá otcovská dovolenka 31 týždňov a 37 týždňov, ak má detí viac.

Kedy vzniká nárok na dávku?

Nárok na materské vzniká matke dieťaťa, prípadne inej nemocensky poistenej osobe, ktorá prevezme do starostlivosti dieťa. Vypočítava sa z predchádzajúceho kalendárneho roka, takže na to, aby nárok na dávku vznikol, potrebuje žiadateľ za toto obdobie vykazovať sociálnej poisťovni odvody. Tie za neho odvádza zamestnávateľ, alebo v prípade SZČO sám žiadateľ.

Ak žiadateľ nemá nárok na materské, je možné odo dňa pôrodu požiadať o rodičovský príspevok. Ten vypláca úrad práce, sociálnych vecí a rodiny príslušného mesta, v ktorom má žiadateľ trvalý pobyt.

Podľa informácií Finsider tým, že sa mení v budúcom roku vymeriavací základ, čo má za následok vyššie materské, zvyšuje sa aj tehotenské. Najnižšie tehotenské v roku 2024 bude 257,30 € a maximálne 385,90 €.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie