fbpx

Miss Slovensko 2023 Kinga Puhová: Na svetovom móle upozornila na prevenciu rakoviny prsníka

Zdroj: FOTO TASR/Dano Veselský, PEXELS/Thirdman

Októbru sa prisudzuje prívlastok ružový. V médiách dominuje myšlienka včasnej diagnózy rakoviny prsníka. O tejto téme je však potrebné rozprávať aj po zvyšok roka.  

Oficiálne je Medzinárodným dňom pre zdravé prsia 15. október. V ten deň viaceré dominanty Slovenska svietia doružova. Na zdôraznenie dôležitosti dňa sa k týmto stavbám každoročne pridáva aj prezidentský palác. „Prevencia v podobe mamografického skríningu je dostupná a je mimoriadne dôležitá – môže zachrániť zdravie i životy mnohých žien,“ vyjadrila sa k tejto téme prezidentka, čím podporila kampaň Povedz NIE RAKOVINE, ktorej cieľom je osveta v oblasti prevencie a zdravia žien.

Práve mesiac október je vyčlenený na šírenie tejto myšlienky a vyjadruje podporu ženám, ktoré prekonali rakovinu prsníka alebo sú v štádiu, kedy s ňou bojujú. Prevencia a pravidelné gynekologické prehliadky by mali byť súčasťou života ženy počas celého roka, nielen v októbri.

Slovenky vo veku 40 – 69 rokov majú na základe Zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti nárok na bezplatnú preventívnu gynekologickú prehliadku, ktorej súčasťou je mamografické vyšetrenie. Skríning rakoviny prsníka môžu podstúpiť raz za dva roky, rovnako aj ultrasonografiu prsníkov.

Osvetu šíria aj v zahraničí 

Jedným z projektov, ktoré na Slovensku podporujú myšlienku prevencie, je Liga proti rakovine. Tá tento rok pod záštitou spravodajského portálu Aktuality založila prvý onkologický podcast na Slovensku, ktorý nesie názov Intímne o rakovine. Ak máte ohľadom ochorenia nezodpovedané otázky, kontaktujte bezplatne ich Onkoporadňu na čísle 0800 11 88 11.

Cieľom neziskovej pacientskej organizácie NIE RAKOVINE je obhajoba práv onkologických pacientov, podpora a poradenstvo. Na zodpovedanie vašich otázok môžete využiť služby ich online poradne alebo bezplatnej linky na čísle 0800 800 183. Osvetu okolo prevencie tento rok šíria pomoc výzvy Mirrorchallenge. Jej myšlienkou je, že o svoje zdravie by sme sa mali starať rovnako ako o svoj vzhľad. S rukou hore sa odfotíte pred zrkadlom, a tým sa zapojíte do šírenia povedomia o rakovine aj vy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie