fbpx

Argentínčan Lionel Messi získal ôsmykrát Zlatú loptu magazínu France Football

Na snímke argentínsky útočník Interu Miami Lionel Messi pózuje s trofejou Zlatá lopta magazínu France Football na slávnostnom galavečere v Paríži 30. októbra 2023. Zdroj: FOTO TASR/AP

Lionel Messi získal svoju 8. Zlatú loptu v kariére. 36- ročný Argentínčan bol zvolený za najlepšieho futbalistu sveta po tom, čo s argentínskou reprezentáciou vyhral okrem íného Majstrovstvá sveta v Katare.

Vylepšil vlastný rekord

Lionel Messi získal Zlaté lopty v rokoch 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2018, 2021 a 2023. Prvú získal, keď mal len 22 rokov a teraz korunuje svoje dielo tým, že si vo veku 36 rokov prevzal svoje ôsme ocenenie pre najlepšieho futbalistu sveta. Argentínčan sa tento rok dostal pred Nóra Erlinga Brauta Haalanda (Manchester City) a Francúza Kyliana Mbappého (Paríž Saint – Germain).

Reprezentačný kapitán Argentíny priviedol v decembri 2022 svoj tím k prvému zisku titulu na MS od roku 1886, teda od čias legendárneho Diega Armanda Maradonu. V minulej sezóne vybojoval aj druhý ligový titul so svojim bývalým klubom Paríž Saint – Germain.

Na slávnostnom galavečere v Paríži druhýkrát v histórii ankety neudelili ocenenie za kalendárny rok, ale za celú sezónu. 36- ročný Lionel Messi bol na svetovom šampionáte v Katare so 7 – gólmi druhý najlepší strelec, za 8- gólovým Kylianom Mbappém. Argentína zvládla finále po remíze v riadnom čase 3:3, pričom v penaltovom rozstrele vyhrala 4:2. Messi v ňom strelil 2 góly.

Na klubovej úrovni sa mu darilo v Paríži Saint – Germain, kde s mužstvom obhájil titul z ročníka 2021/2022. V lete ale tento fenomenálny hráč prestúpil, keď sa upísal americkému Interu Miami, kde sa mu gólovo darilo, no s mužstvom nepostúpil do vyraďovacieho play- off.

V počte ziskov Zlatej lopty vylepšil svoj vlastný rekord. Druhý v historických štatistikách Cristiano Ronaldo má na svojom konte 5 Zlatých lôpt. Nasledujú Michel Platini, Johan Cruyff a Marco Van Basten s 3 oceneniami.

Ako tréner sa ešte nevidí

Na tlačovej konferencii po ceremónii dostal Lionel Messi viacero otázok na telo. Jedna sa týkala toho, či sa neskôr, po skončení kariéry, vidí ako tréner.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie