fbpx

Umelej inteligencie sa netreba báť. Chýba jej sedliacky rozum, vraví odborník

Zdroj: FREEPIK

Možno ste už videli sci-fi klasiku Terminátor, v ktorej stvárnil Arnold Schwarzeneger smrtonosného robota ovládaného umelou inteligenciou (UI). Od sofistikovaných zbraní, ktoré by riadil pomätený počítačový program s cieľom vyhladiť ľudstvo, sme síce ešte ďaleko, no faktom zostáva, že umelá inteligencia za posledné roky zaznamenala pozoruhodný skok vo vývoji aj počte užívateľov. Zatiaľ čo z projektov okolo UI utekajú skúsení vedci, technologické firmy vravia, že majú všetko pod kontrolou.

Málokto si plne uvedomuje, čo s ľuďmi za posledných 20 rokov vykonal internet, sociálne siete a inteligentné telefóny. Svet okolo nás sa mení, a nejde pritom len o naše počítače a mobily. Technológie napredujú takmer rýchlosťou svetla, pribúda počet poloautomatizovaných tovární, čoskoro nám obed či zásielku doručia inteligentné drony a v meste nás odvezie samoriadiaci taxík. Umelá inteligencia prináša technologické, ekonomické, ale, žiaľ, aj vojenské a politické výhody.

Umelá inteligencia je založená na myšlienke, že počítače a stroje môžu byť navrhnuté tak, aby mohli rozmýšľať a učiť sa ako ľudia. Stručne povedané, ide o vedný odbor či disciplínu, ktorá sa zaoberá vývojom algoritmov a strojov vykazujúcich znaky inteligentného správania.

O presnú definíciu však nejde, pretože vysvetlení tohto relatívne nového pojmu sa núka hneď niekoľko a žiadne z nich zatiaľ nie je všeobecne prijímané. UI ako celok stavia vo veľkej miere na základoch množstva vedných odborov, na informatike, matematike, štatistike, logike, lingvistike či neurovedách.

Umelej inteligencii chýba sedliacky rozum

„Väčšina v súčasnosti existujúcich systémov UI je jednoducho povedané počítačový program, ktorý vie riešiť nejakú ťažkú úlohu, niečo, čo si vyžaduje inteligenciu,“ povedal pre Startitup doc. RNDr. Martin Takáč, PhD. ktorý pôsobí na Katedre aplikovanej informatiky a v slovenskom Centre pre umelú inteligenciu. „Pokiaľ ten program dokáže hýbať nejakým hmotným zariadením, napr. robotickým ramenom, alebo má umelé telo, hovoríme mu robot. Dnes sme obklopení množstvom takýchto systémov, od navigácie v aute, vyhľadávania leteckých či autobusových spojení, prediktívneho doplňovania textov v sms správach, automatického prekladania z jazyka do jazyka na webe, inteligentného vyhľadávača na internete až po inteligentné vysávače. Všetky tieto systémy sú ale jednoúčelové, teda sú to špecialisti na konkrétnu úlohu.“

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie