fbpx

Halloween kreovali starí Kelti, potom cirkev a írski prisťahovalci. Príbeh predvečera všetkých svätých

Zdroj: FOTO TASR/AP/DPA

V predvečer Sviatku všetkých svätých sa v noci z 31. októbra na 1. novembra oslavuje prevažne v anglicky hovoriacich krajinách a v zámorí Halloween. Na naše územie sa dostal po Nežnej revolúcii v roku 1989 a odvtedy sa dovtedy pre nás neznámy sviatok začal u nás postupne udomácňovať. Obľuba Halloweenu sa v súčasnosti opiera najmä o globálnu popkultúru a komerciu.

Ide vlastne o tradíciu, ktorá má svoj pôvod v keltskej slávnosti Samhain, rozšírenej najmä na britských ostrovoch. Starí Kelti si počas tohto sviatku uctievali duše mŕtvych predkov. Verili, že počas magickej noci z posledného októbrového dňa na prvý november sa duše mŕtvych predkov vracajú do svojich domovov a snažia sa ovládnuť všetko živé. Preto si obliekali strašidelné masky a maľovali sa vo viere, že v prestrojení sa zapáčia zlým duchom a tí ich potom nechajú na pokoji.

Názov Halloween, ako ho poznáme dnes, vznikol v 16. storočí a zaviedla ho protestantská cirkev. Halloween je skrátené slovo prevzaté z anglického výrazu „All Hallows’Evening“, čo doslova znamená „predvečer všetkých svätých“. Charakteristickým halloweenskym symbolom je vydlabaná tekvica s otvormi v podobe tváre, zvnútra osvetlená sviečkou alebo kahancom, ktorá slúži ako lampáš.

Dnešná podoba Halloweenu vznikla v Amerike. Írski a škótski prisťahovalci boli predovšetkým protestanti, ktorí neslávili cirkevné Dušičky. Vrátili sa preto k pohanskej verzii sviatku. Íri, ktorí sa do Ameriky prisťahovali najmä v 19. storočí, začali robiť svetlonosov z dýň, namiesto dovtedy tradičnej repy a sviatok sa medzi ľuďmi rýchle udomácnil. Okrem Spojených štátov našiel svoje miesto tiež v Kanade, v Európe, v Austrálii, v Japonsku, na Bahamách, na Novom Zélande, ale aj v mnohých iných krajinách.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie