fbpx

Demonštranti lynčovali Izraelčanov na ruskom letisku. Hlásia až 20 zranených, dvaja sú v kritickom stave

Dav ľudí vykrikuje protiizraelské slogany počas nepokojov na letisku v Machačkale, hlavnom meste ruskej autonómnej republiky Dagestan v pondelok 30. októbra 2023. V nedeľu tam vnikol dav demonštrantov, ktorý chcel lynčovať Izraelčanov. Pri nepokojoch utrpelo zranenia najmenej 20 ľudí. Dvaja ľudia sú po incidente v kritickom stave, informovali miestne zdravotnícke úrady. Stovky propalestínskych demonštrantov na letisko prenikli po správach o prílete lietadla z izraelského Tel Avivu. Niektorým sa podarilo dostať sa až na pristávaciu plochu, zatiaľ čo iní sa snažili kontrolovať autá odchádzajúce z letiska s cieľom zistiť, či v nich nie sú Izraelčania. Izrael po správach o nepokojoch na letisku v Machačkale vyzval Rusko, aby chránilo izraelských občanov. Regionálna vláda v Dagestane vyjadrila podporu civilistom v Gaze, no zároveň svojich občanov vyzvala, aby zachovali pokoj a nezúčastňovali sa na takýchto protestoch. Zdroj: FOTO TASR/AP

Ruské úrady zatvorili v nedeľu letisko v Machačkale, hlavnom meste ruskej autonómnej republiky Dagestan. Lety z neho odkláňajú. K takémuto kroku pristúpili po tom, ako na letisko vtrhol rozvášnený dav, ktorý chcel lynčovať Izraelčanov. Pro-palestínski demonštranti na letisko vtrhli po správach o údajnom prílete lietadla z Izraela. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Po vniknutí neznámych osôb do dopravnej zóny letiska Machačkala sa rozhodlo o dočasnom uzavretí tohto letiska pre prílety aj odlety,“ informovala ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) s tým, že na miesto už dorazili príslušníci bezpečnostných síl.

Po nedeľnom protiizraelskom proteste, ktorý zastavil prevádzku na letisku v Machačkale na juhu Ruska v prevažne moslimskej republike Dagestan, zadržala polícia 60 ľudí. Deväť policajtov utrpelo zranenia, dvaja z nich skončili v nemocnici. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti.

Izrael po správe o nepokojoch na letisku v Machačkale vyzval Rusko na to, aby chránilo izraelských občanov. „Izrael očakáva, že ruské orgány ochránia všetkých izraelských občanov a všetkých Židov a že budú rozhodne konať proti výtržníkom a proti podnecovaniu k násiliu voči Židom a Izraelčanom,“ vyhlásila kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Podľa videí zverejnených na sociálnych sieťach aj vo viacerých ruských médiách vtrhli na letisko desiatky demonštrantov. Na videách vidieť ako vyrážajú dvere vo vnútri terminálu. Niektorým sa podarilo zbúrať zábrany a vbehnúť až na pristávaciu plochu, zatiaľ čo ďalší sa snažili kontrolovať autá odchádzajúce z letiska s cieľom zistiť, či v nich nie sú Izraelčania.

Regionálna vláda v Dagestane, prevažne moslimskej republike, medzičasom na platforme Telegram informovala, že na letisku zasahuje polícia a „situáciu má pod kontrolou“.

Úrady hlásia 20 zranených

Najmenej 20 ľudí utrpelo zranenia pri nepokojoch na letisku v Machačkale, hlavnom meste ruskej autonómnej republiky Dagestan, uviedli miestne úrady.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie