fbpx

Medveďa útočiaceho v Nitrianskom Pravne zásahový tím už dohľadávať nebude

Zdroj: FREEPIK/wirestock, FACEBOOK/Polícia SR - Trenčiansky kraj

Medveďa, ktorý v utorok (24. 10.) napadol 49-ročného muža v ovocnom sade pri obci Nitrianske Pravno, už Zásahový tím pre medveďa hnedého dohľadávať nebude. TASR o tom informoval vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Západ Marek Veverica.

Hubár z Nitrianskeho Pravna sa v ovocnom sade ocitol zoči voči asi 150-kilogramovému medveďovi. Šelma na neho zaútočila, zahryzla mu do stehna a potom sa stratila v kríkoch. Po ošetrení v nemocnici ho prepustili do domáceho liečenia.

„Ja som začal kričať, veď keď z ničoho nič vyletí medveď. Bola to chvíľka. Vybehol na mňa, padol som na brucho a v tom momente sa ku mne dostal. Asi 300 metrov odtiaľ som mal bicykel,“ opísal napadnutý muž.

„Na miesto udalosti prišiel popoludní Zásahový tím pre medveďa hnedého. Členovia zásahového tímu za asistencie polície prehľadali okolie, medveďa nenašli,“ doplnila polícia. Polícia upozornila verejnosť, aby bola opatrná a zvážila prípadné prechádzky v prírode v uvedenej lokalite.

„V prípade útoku v Nitrianskom Pravne sme skutočnosť, že by mohol útočiť práve poranený medveď, vylúčili. Po dôkladnej obhliadke terénu sa už v širšom okolí nenachádzal žiadny jedinec medveďa. Dohľadávať zdravého medveďa je po útoku viac-menej nemožné. Zároveň aj následná identifikácia medveďa je veľmi ťažká,“ uviedol Veverica.

K útoku podľa neho došlo v neprehľadnom, náletovými drevinami husto zarastenom poraste približne vo vzdialenosti vzdušnou čiarou asi jeden kilometer. Zásahový tím prehľadal spoločne s policajtmi širšie okolie, aby sa ubezpečil, že útočiaci medveď už v lokalite nie je.

„Pri útoku medveďa postupuje zásahový tím rovnako, keďže nikdy nevieme, prečo útočil. V prvom rade musíme vylúčiť možnosť, že útočil poranený jedinec. Taký by mohol predstavovať reálnu hrozbu ďalších útokov. Ak by bol medveď v blízkosti miesta útoku, zásahový tím by ho okamžite eliminoval,“ zdôraznil Veverica.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie