fbpx

Európske pivo bude drahšie a chuťovo horšie: Ide o dôsledok klimatickej krízy, tvrdia vedci

Zdroj: PEXELS/Pavel Danilyuk, FREEPIK/Drazen Zigic

Odborníci tvrdia, že výnosy a kvalita chmeľu budú do roku 2050 klesať, ak sa poľnohospodári neprispôsobia vyšším teplotám. Vedci totiž varovali, že klimatické rozpady už dnes menia chuť a kvalitu piva.

Množstvo a kvalita chmeľu, ktorý je kľúčovou zložkou väčšiny pív, je podľa štúdie ovplyvnená globálnym otepľovaním. V dôsledku toho môže byť pivo drahšie a výrobcovia budú nútení prispôsobiť svoje metódy varenia.

Výnosy chmeľu budú klesať

Vedci predpovedajú, že ak sa poľnohospodári neprispôsobia teplejšiemu a suchšiemu počasiu, výnosy chmeľu v európskych pestovateľských regiónoch do roku 2050 klesnú o 4 až 18%, zatiaľ čo obsah alfa kyselín v chmeli, ktoré dodávajú pivu charakteristickú chuť a vôňu klesne o 20 až 30%, informuje The Guardian.

Pivo ako tretí najobľúbenejší nápoj na svete po vode a čaji, sa vyrába kvasením sladových obilnín, ako napríklad jačmeň. Zvyčajne býva ochutený aromatickým chmeľom pestovaným prevažne v stredných zemepisných šírkach. Je veľmi citlivý na zmeny tepla, svetla a vody. Dopyt po kvalitnom chmeli v posledných rokoch výrazne rastie. Vedci prišli so záverom, že priemerná ročná úroda aromatického chmeľu v rokoch 1995 – 2018 výrazne poklesla oproti roku 1971 – 1994. Išlo o pokles o 0,13 až 0,27 tony na hektár.

Čo spôsobuje pokles produkcie chmeľu?

„Neprispôsobenie sa novým podmienkam ohrozí ziskovosť pestovania chmeľu v niektorých oblastiach. Dôsledkom bude nižšia produkcia a vyššia cena pre pivovarníkov,“ uvádza Martin Mozny, spoluautor štúdie a vedecký pracovník Czech Academy of Sciences (CAS). Pivo je základom európskej kultúry, každý rok sa v Európe predajú miliardy pollitrákov.

To sa však môže zmeniť, ak súčasné trendy spojené s globálnym otepľovaním a zmenou klímy budú pokračovať. Poľnohospodári preto začínajú pracovať na prispôsobení svojich pestovateľských postupov, aby zlepšili výnosy. Vedci však varujú, že každý takýto krok si bude vyžadovať ďalšie investície, opisuje Oxford Mail.

Produkcia chmeľu v Európe

V Nemecku, druhom najväčšom producentovi chmeľu na svete, klesli priemerné výnosy chmeľu v niektorých mestách až o 20%.  V Spalte klesla produkcia o 19,1%, v  Hallertau o 13,7 % a v Tettnangu o 9,5 %. Varenie piva má v strednej Európe viac ako tisícročnú tradíciu a je základným kameňom kultúry.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie