fbpx

Slováci živoria: Príjmy majú nižšie, úspory žiadne a každodenné výdavky riešia úverom. Čo je za tým?

Zdroj: FREEPIK/Drazen Zigic

Príjmy stagnujú takmer vo všetkých európskych krajinách. Rastúca inflácia a vyššie náklady na prijaté úvery a pôžičky sú pre domácnosti naďalej problémom. Vyše polovica Slovákov uvádza, že po zaplatení účtov im zostáva menej peňazí ako pred rokom.

Zvyšujúca sa inflácia minulý rok znehodnotila priemernú mesačnú mzdu na Slovensku o 4,5 %. Pokles miezd zaznamenali všetky kraje a postihla všetky oblasti ekonomiky. Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve dosiahla vlani 1304 €, čo bolo medziročne o 7,7 % viac.

Reálna priemerná mzda však klesla. Pokles sme naposledy zaznamenali po finančnej kríze v rokoch 2011 a 2012. Aktuálny prepad je však podľa štatistikov najprudší za posledných 22 rokov.

Slovákom chýba rezerva

Slovákom chýba akákoľvek hotovostná rezerva na pokrytie neočakávaných nákladov, vyplýva to z prieskumu spoločnosti Intrum, ktorý bol robený na vzorke 20-tisíc respondentov z viac ako 20 krajín. Z toho 1 000 respondentov bolo Slovákov.  Každý piaty Slovák tak nemá žiadnu rezervu, približne 16 % opýtaných má rezervu nižšiu ako jeden mesačný príjem.  Na úspory siahne 38 % opýtaných. Z prieskumu taktiež vyšlo, že 12 % opýtaných rieši každodenné výdavky novým úverom.

Výdavky rapídne rastú

Výdavky Slovákov rastú rýchlejšie ako príjmy, čo vyvoláva nespokojnosť, obavy a frustráciu. Prognózy ukazujú, že inflácia by mala trvať až do začiatku roka 2025, uvádza tritonplus.sk. Napriek tomu až skoro 30 % Slovákov podlieha skepse a domnieva sa, že inflácia neskončí nikdy. Polovica opýtaných je však optimistická a verí, že sa ich finančná situácia v priebehu roka zlepší a približne tretina si zase uvedomuje, že nebude mať prostriedky na pokrytie všetkých nákladov. Teda na zaplatenie všetkých účtov a služieb, ktoré potrebuje.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie