fbpx

Prvé predpovede počasia na zimu sa obávajú vplyvu El Niňa. December zrejme veľa snehu neprinesie

Zdroj: Pexels - Monika Balciuniene/ Repro foto youtube Pravda o Ružomberku RNDr. Peter Jurčovič slovenský meteorológ

Tohtoročná zima bude po celom svete pod vplyvom niekoľkých súčasne prebiehajúcich javov. Výrazne sa pod udalosti podpíše zrýchľujúca sa zmenu klímy, ale takisto aj silnejúci jav El Niňo. Prvé predpovede naznačujú, aký to bude mať vplyv na priebeh blížiacej sa zimy.

Globálne najteplejšie leto a následne najteplejší september vyvolávajú otázky, aký bude ďalší vývoj teplôt v tomto roku. Podľa klimatológov sa dá očakávať pokračovanie nadpriemerne teplých mesiacov, čo môže ďalej značiť, že rok 2023 sa stane najteplejším v histórii merania. Na zvyšujúce teploty v súčasnosti najviac vplýva jav El Niňo, teda situácia, kedy voda v centrálnej a východnej časti tropického Pacifiku je nadpriemerne teplá. To sa následne prejavuje aj v atmosfére.

El Niňo aktuálne prebieha s miernou intenzitou, informuje ČT24. Očakáva sa však, že v najbližších týždňoch zosilnie. Takmer všetky modely predpovede sa zhodujú v tom, že vrchol súčasného El Niňa nastane behom trojmesačného obdobia, približne v rozmedzí od novembra do januára.

Vplyv El Niňa na zimné počasie sa výrazne prejavuje najmä v Severnej Amerike. Zimné počasie v oblasti strednej Európy v súvislosti s El Niňom nebýva veľmi ovplyvňované. V atmosfére platí, že všetko so všetkým súvisí. Pre dianie v Európe je zase veľmi dôležitý polárný vír. Ide o prúdenie okolo polárnych oblastí, ktoré sa vyskytuje v rôznych hladinách atmosféry.

Čo je El Niňo?

El Niňo je jav založený na otepľovaní vody v Tichom oceáne. Keď sa otepľuje výraznejšie, súvisí to so zvýšenou aktivitou slnka. „Silnejšie žiarenie zo Slnka prichádza na Zem, a keďže má Tichý oceán najväčšiu plochu, prejavuje sa to tam najvýraznejšie. Tento jav je pozorovaný už niekoľko storočí, nie je to žiadna novinka,“ uvádza meteorológ Peter Jurčovič.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie