fbpx

Jesenné aj zimné obdobie sú pre psychické zdravie záťaž. Vieme, ako si zachovať balans

Zdroj: FOTO TASR/Dano Veselský, FREEPIK/diana.grytsku

Niektorí sa na jeseň aj zimu tešia. Predstavia si teplé pletené svetre, pestrofarebné listy a tekvicové latté niekde v teple. No nie pre každého ide o idylické a rozprávkové obdobie. Dni sa skracujú, teploty sú nižšie. Zmenu ročného obdobia si ľudia často všímajú aj na svojom duševnom zdraví. Prečo je prechod k jeseni a zime psychicky náročný a ako si zachovať balans?

S blížiacou sa jeseňou a zimou môžeme na sebe pociťovať zmenu nálady. Nejde o náročnejšie obdobie len pre ľudí so sezónnou afektívnou poruchou, ale aj pre hocikoho iného. Počasie nás jednoducho ovplyvňuje viac, ako si myslíme. V tomto období je preto dôležité dbať na psychohygienu.

Jeseň ako záťaž na psychiku

„S jesenným obdobím pociťujeme nárast sezónnych depresií, úzkostí a podobných ochorení. Príroda sa totiž spomaľuje, deň je kratší, je skôr tma, ľudia sú viac unavení. V rámci detskej populácie to je nástup do školy, keď majú zase školské povinnosti, čo je po lete zmena. Vplyv na stav má najmä počasie,“ načrtla psychologička Kristína Majtényiová zo Súkromného centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Prievidzi.

V tomto období je dôležité nepreťažovať sa. Ľudia by mali spomaliť a prispôsobiť sa chodu prírody, dopriať si dôležitý odpočinok a kvalitný spánok. Psychohygiena v tomto období je dôležitá v akejkoľvek forme.

„Ľudia by tiež mali dbať na pravidelný kvalitný spánok. Hlavne sa tiež nepreťažovať a pokúsiť sa trochu zvoľniť z nárokov na seba a jeden na druhého. Pokiaľ cítime, že máme toho veľa, nepridávať si. Sme totiž zameraní na výkon. Je potrebné tak trochu ubrať z tlaku na výkon, zamerať sa na samých seba, na to, čo cítime a prečo to cítime,“ ozrejmila psychologička.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie