fbpx

Medveď pri Prievidzi zaútočil na 49-ročného muža. Zraneného previezli do nemocnice na ošetrenie

Zdroj: FACEBOOK/Polícia SR - Trenčiansky kraj

V okrese Prievidza napadol muža medveď hnedý. K útoku došlo v utorok v doobedňajších hodinách v ovocnom sade medzi obcami Malinovou a Nitrianskym Pravnom. Medveď spôsobil 49-ročnému mužovi zranenie na vnútornej strane stehna. Po ošetrení v nemocnici bol muž prepustený do domáceho liečenia. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti. 

O udalosti boli vyrozumení starostovia okolitých obcí. Za asistencie polície sa v poobedných hodinách dostavil na miesto aj Zásahový tím pre medveďa hnedého. Tím miesto prehľadal, no medveďa nenašiel.

Polícia upozorňuje verejnosť, aby bola opatrná a zvážila prípadné prechádzky v prírode v uvedenej lokalite.

Ako informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková, k útoku došlo v starom opustenom a husto zarastenom ovocnom sade, približne kilometer vzdušnou čiarou od intravilánu. Zásahový tím pre medveďa hnedého vykonal v súčinnosti s Políciou SR a obeťou útoku obhliadku lokality. Miesto útoku sa nachádza vo veľmi hustom a neprehľadnom poraste.

Zásahový tím ŠOP SR odporúča turistom a najmä hubárom zvýšiť opatrnosť pri pohybe v miestach s obmedzeným rozhľadom a hustou vegetáciou, kde medvede často odpočívajú.

„V okolí Nitrianskeho Pravna Zásahový tím ŠOP SR vykonal tiež obhliadku lokality v blízkosti centra sociálnych služieb, kde nahlásili výskyt medveďa zamestnanci zariadenia. Výskyt bol potvrdený v okolí blízkeho ohniska, kde je aj vodný zdroj. Zásahový tím ŠOP SR oblasť monitoruje s cieľom zabezpečiť bezpečnosť obyvateľov sociálneho zariadenia,“ doplnila Bocková.

Okolo Ružomberka sa pohybuje množstvo medveďov

Pred niekoľkými dňami sme informovali o tom, že v okolí Ružomberku sa má pohybovať približne desať medveďov. Zásahový tím potvrdil ich prítomnosť v lokalitách Satelity, Kalvária, Baničné, Hrabovo a Vlkolínec.

Dospelý medveď navštívil sídlisko Satelity už niekoľkokrát. Zásahový tím túto informáciou obdržal od mestskej a štátnej polície.

„Pri kalvárii, na ulici Pod cintorínom, bola jedenkrát pozorovaná medvedica s dvoma mláďatami. V Hrabove sa tiež pohyboval jeden dospelý jedinec medveďa. Tu pravdepodobne išlo o jedinca, ktorý navštevoval aj sídlisko Satelity,“ priblížil vedúci Zásahového tímu Západ Marek Veverica.

Veverica ďalej uviedol, že prítomnosť medveďov bola nahlásená tiež v záhradkárskej oblasti Mičinô neďaleko sídliska Baničné. Podľa posledného videozáznamu z fotopasce sa v záhradách malo nachádzať až päť jedincov.

Počty napadnutí medveďom pribúdajú

Útokov medveďa hnedého na ľudí bolo v roku 2023 niekoľko. K jednému z nich došlo napríklad 27. februára nad obcou Horný Harmanec. Zamestnanec banskobystrických mestských lesov vyznačoval v poraste výchovný zásah, keď na nich zviera zaútočilo. V sebaobrane ho postrelil.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie