fbpx

Šestnásťročná Iránka je po údajnom útoku mravnostnej polície v stave mozgovej smrti

Zdroj: FOTO TASR/DPA, X/Karmel Melamed

Tínedžerka, ktorá upadla do kómy po údajnom zásahu mravnostnej polície v teheránskom metre, je v stave „mozgovej smrti“. TASR o tom informuje podľa pondelňajšej správy stanice CNN, citujúcej z iránskych štátnych médií.

Tínedžerka Armita Garawandová bola podľa aktivistov hospitalizovaná začiatkom októbra s ťažkými zraneniami hlavy, ktoré utrpela po údajnom napadnutí mravnostnou políciou na stanici metra v Teheráne. K útoku na ňu došlo pre údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania platných v islamskej republike. Porušenia sa dopustila, keď nemala správne nasadený hidžáb, uvádza CNN.

„Podľa najnovších informácií o zdravotnom stave Armity Garawandovej sa jej mozgová smrť zdá byť istá napriek úsiliu zdravotníkov,“ uviedla v nedeľu iránska tlačová agentúra Tasnim bez poskytnutia zdroja tejto správy.

Ľuskoprávna organizácia Hengaw so sídlom v Nórsku začiatkom októbra informovala, že Garawandová bola „fyzicky napadnutá“ mravnostnou políciou a upadla do kómy. Iránska opozičná skupina IranWire tiež uviedla, že bola hospitalizovaná s „úrazom hlavy“.

Podľa jedného zo zamestnancov Hengaw k tínedžerke na stanici metra v Teheráne pristúpila mravnostná polícia, ktorá ju vyzvala, aby si upravila hidžáb. Žiadosť údajne vyústila do hádky, pri ktorej príslušníci polície Garawandovú fyzicky napadli, respektíve strčili do nej a ona spadla.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie