fbpx

Musk chce údajne stiahnuť sociálnu sieť X z Európskej únie

Na snímke majiteľ sociálnej siete X, predtým známej ako Twitter (Zdroj: FOTO TASR/AP)

Elon Musk podľa informácií médií uvažuje o tom, že stiahne svoju sociálnu sieť X (predtým Twitter) z Európskej únie (EÚ). Dôvodom je jeho nespokojnosť so zákonom o digitálnych službách (DSA), uviedol v stredu (18. 10.) večer webový portál Business Insider s odvolaním sa na zdroj oboznámený so záležitosťou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Zákonom o digitálnych službách Európskej únie napríklad požaduje od veľkých on-line platforiem, aby dôsledne a rýchlo zakročili proti nenávistným prejavom. Európska komisia (EK) prednedávnom zaslala spoločnosti X zoznam otázok, ktoré sa týkajú plnenia jej povinností. Dôvodom boli dôkazy o tom, že po útoku islamistického hnutia Hamas na Izrael sa na sociálnej sieti X šíria výzvy na násilie, ako aj dezinformácie.

Komisár EÚ pre vnútorný trh Thierry Breton sa odvolával napríklad na správy o zmanipulovaných obrázkoch a nahrávkach videohier, ktoré boli vydávané za skutočné nahrávky.

Musk neprejavil pochopenie pre vyšetrovanie. Firmám, ktoré porušujú DSA, hrozia vysoké sankcie. Muskova spoločnosť X už v máji odstúpila od európskeho dobrovoľného záväzku bojovať proti dezinformáciám. Breton vtedy s odkazom na DSA napísal, že človek môže utiecť, ale neskryje sa.

Podľa Business Insider Musk diskutuje o tom, ako zablokovať sociálnu sieť X v EÚ. Pre väčšinu používateľov by zrejme stačilo zablokovať prístup k sieti, to znamená, že aplikácia by mohla byť odstránená z platforiem na sťahovanie v regióne a prístup k službe by sa mohol blokovať na základe GPS údajov alebo IP adries.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie