fbpx

Plastové kvety a kahance sú minulosťou. Do módy prichádza ekologické pohrebníctvo

Zdroj: FOTO TASR/Miroslav Košírer, Funebra

Blížia sa „dušičkové“ sviatky, počas ktorých si budeme pripomínať našich zosnulých. Slovenské cesty sa zaplnia autami pozostalých putujúcich na posledné miesta odpočinku svojich blízkych, slovenské cintoríny sa zaplnia hromadou plastového odpadu. Uctiť si pamiatku zosnulých sa však dá už aj ekologicky. 

Cintoríny ako záťaž pre životné prostredie

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, kde skončia plastové kahance či umelé kvety po tom, čo splnia svoje poslanie? Napadlo vám, ako dlho sa pod zemou rozkladajú luxusné lakované truhly a kam pomestíme všetky honosné náhrobné kamene, keď miesta na cintorínoch ubúda?

Pohrebníctvo je nesmiernou záťažou pre ekológiu, a to najmä počas novembrových sviatkov, kedy pozostalí donesú na hroby záplavu plastových dekorácií, z ktorých sa behom niekoľkých dní stane nepotrebný odpad.

Okrem toho, že klasické pochovávanie je neekologické, je aj finančne náročné. Nie nadarmo sa často stretávame s tým, ako si starí rodičia sporia na pohreb, aby nezaťažili nákladmi svoje deti a vnúčatá. Lakovaná truhla, náhrobný kameň, miesto na cintoríne – to všetko sú položky, ktoré nie sú lacné. Nová doba však praje vynaliezavým a dnes už vieme, že aj pochovávať sa dá ekologicky.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Funebra (@funebra_prirodne_pohrebnictvo)

Pohrebníctvo, ktoré rešpektuje prírodu aj trúchliacich 

Prírodné pohrebníctvo sa stáva novým trendom po celom svete. Jeho poslaním je nezaťažovať prírodu zbytočnými materiálmi, ktoré sa nevedia rozložiť a na cintorínoch strašia celé desaťročia, až pokým ich niekto nevyhodí na skládku k ďalším nepotrebným dekoráciám.

Pri ekologickom pochovávaní sa nepoužívajú plastové kahance, umelé kvety ani okrasy na živých kvetoch. Prírodné pohrebníctvo odmieta takisto truhly a náhrobné kamene. Pozostatky sa po spopolnení pochovávajú do zeme buď rozsypaním, alebo v rozložiteľnej truhle, vďaka čomu vznikne na cintorínoch aj viac miesta.

Ekologické cintoríny už aj na Slovensku

Na Slovensku vznikli vďaka iniciatíve občianskeho združenia Živica už dva prírodné cintoríny, Les spomienok v Košiciach a Záhrada spomienok vo Zvolene. Okrem toho, že sa na týchto miestach posledného odpočinku pochováva v súlade s ekológiou, ponúkajú smútiacim aj jedinečné pohrebné obrady, ktoré oslavujú prežitý život s rešpektom a kreatívne. Je na pozostalých, či si vyberú obrad s kňazom, alebo spomienkovú slávnosť na mieru.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie