fbpx

Izraelská armáda tvrdí, že nie je dôkaz o priamom zásahu nemocnice v pásme Gazy (fotogaléria)

Telá zabitých Palestínčanov po explózii v nemocnici al-Ahli po tom, ako ju zasiahla raketa ležia zhromaždené na zemi v nemocnici al-Shifa v Gaze 17. októbra 2023. Palestínska militantná skupina Islamský džihád v stredu odmietla ako "lži" tvrdenia izraelskej armády, že stála za odpálením rakety, ktorá zasiahla nemocnicu v meste Gaza. TASR informácie priniesla na základe správ agentúry AFP. Zdravotnícke úrady v Gaze uviedli, že pri leteckom útoku na nemocnicu al-Ahlí Arabí zahynulo najmenej 200 ľudí. Podľa ministerstva zdravotníctva kontrolovaného hnutím Hamas išlo o izraelský nálet, izraelská armáda však vyhlásila, že na nemocnicu dopadla raketa neúspešne odpálená Islamským džihádom smerom na Izrael. Zdroj: FOTO TASR/AP

Izraelská armáda v stredu uviedla, že nevidí nijaký dôkaz o priamom zásahu nemocnice v pásme Gazy leteckou muníciou. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Vyšetrovanie „potvrdilo, že paľba izraelských obranných síl (IDF) zo zeme, mora alebo vzduchu nezasiahla nemocnicu“ v Gaze, uviedol hovorca IDF Daniel Hagari. Dodal, že budovy v okolí nemocnice al-Ahlí Arabí neutrpeli žiadne štrukturálne poškodenie a nie je tam ani kráter, ktorý by svedčil o útoku zo vzduchu.

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, obvinilo z útoku na nemocnicu Izrael. Podľa Izraela však výbuch spôsobila raketa, ktorú neúspešne odpálila militantná skupina Palestínsky islamský džihád, ktorý to však poprel. Výbuch si vyžiadal životy stoviek Palestínčanov.

Izraelská armáda zverejnila aj zábery nemocnice a priľahlého parkoviska pred a po útoku, ktoré podľa nej dokazujú, že výbuch spôsobila zblúdená raketa, píše agentúra DPA.

Podľa rozsahu poškodenia nemocnice Hagari uviedol, že škody spôsobilo najmä nespotrebované palivo, nielen výbuch hlavice rakety. Podľa neho nie je možné, aby hnutie tak rýchlo zistilo, čo výbuch spôsobilo. Obvinil tiež Hamas z nafukovania počtu obetí.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie