fbpx

Nadránom si nezabudnite prestaviť hodinky. Odkedy a prečo posúvame čas?

Zdroj: FOTO TASR/František Iván

Koniec októbra sa blíži a okrem jesenných prázdnin a sviatočného zhonu nás čaká aj zmena času z letného na zimný. Či už to urobí za vás telefón, alebo ste vyznávačmi klasických analógových hodiniek, dobrou správou je, že si posuniete čas o hodinu späť a dlhšie si pospíte.

Keďže letný aj zimný čas si posúvame vždy v noci zo soboty na nedeľu, tohto roku nás táto zmena čaká 29.10.2023, kedy sa čas posúva z 3:00 na 2:00. Niektorí túto zmenu uvítajú, iným prekáža. Síce si v posteliach poležíte dlhšie a nebudete vstávať do práce potme, poobede však už slniečko zapadne skôr. Viete, odkedy a prečo meníme na Slovensku čas?

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa @watch_sin

Šetrenie energie aj využívanie prirodzeného svetla

Hlavným dôvodom, prečo meníme čas dvakrát do roka, je šetrenie energie, keďže vďaka zavedeniu letného času nám stačí zapnúť svetlo o hodinu neskôr. Vystavovať sa prirodzenému svetlu je zároveň prospešné pre organizmus.

Na území Slovenska bol prvýkrát zavedený letný čas v rokoch 1916 až 1918, druhýkrát trval tento zvyk od roku 1940 do roku 1949. Znovu sme sa k striedaniu letného a zimného času vrátili až v roku 1979, odkedy trvá striedanie letného a zimného času dodnes.

Kedysi však prestavovanie hodiniek na Slovensku vyzeralo inak, než dnes. Pôvodne sa čas menil každého pol roka. Až v roku 1999 sme sa pripojili k ostatným krajinám Európskej únie, v ktorých letný čas trvá sedem mesiacov.

Vďaka zjednoteniu s ostatnými európskymi krajinami sme tak predišli rôznym komplikáciám pri komunikácii či cestovaní. Jedinými krajinami, ktoré sa rozhodli trvalo používať zimný čas a neposúvať si hodinky na ten letný, sú Rusko, Bielorusko, Grónsko a Island.

Ktorý čas vám vyhovuje viac?

Pred rokom 2018 Európska únia avízovala zrušenie posúvania času. Pre mnohých ľudí je zmena času z letného na zimný, a naopak, veľkým stresom a záťažou pre organizmus. Otázkou však bolo, ktorý z časov ponechať.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie