fbpx

SNS navrhne za šéfa envirorezortu Huliaka, za ministerku kultúry Šimkovičovú. Nominácie na ministrov predstavil aj Hlas

Zdroj: FACEBOOK/Martina Šimkovičová, FOTO TASR/Jaroslav Novák

Slovenská národná strana (SNS) navrhne za ministra životného prostredia Rudolfa Huliaka. Ministerkou kultúry by sa mohla stať Martina Šimkovičová. Obaja kandidáti boli zvolení za poslancov parlamentu. Pre TASR to potvrdil predseda strany Andrej Danko.

„Za ministrov budú nominovaní v prvom kole poslanci Národnej rady SR,“ uviedol Danko, ktorý je predsedníctvom poverený predložiť nominácie.

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok (16. 10.) koaličnú dohodu. Vyplýva z nej, že strany si rozdelia posty vo vláde v pomere 7:7:3. Predsedom vlády má byť nominant Smeru-SD, každej strane má pripadnúť jeden post podpredsedu vlády. Koaličná dohoda tiež hovorí, že nominácia predsedu parlamentu patrí Hlasu-SD. Každá strana má mať aj jedného podpredsedu snemovne, jeden post ostane opozícii.

Nominácie na ministrov predstavil aj Hlas

Hlas-SD predstavil svoje nominácie na ministrov v novej vláde. Sú nimi Erik Tomáš (ministerstvo práce), Zuzana Dolinková (ministerstvo zdravotníctva), Richard Raši (ministerstvo investícií a informatizácie), Peter Kmec (vicepremiér pre plán obnovy), Denisa Saková (ministerstvo hospodárstva), Tomáš Drucker (ministerstvo školstva) a Matúš Šutaj Eštok (ministerstvo vnútra). Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa bude uchádzať o post predsedu Národnej rady.

Nominanti na ministrov načrtli aj svoje priority, ktoré by chceli presadiť do programového vyhlásenia vlády. Saková sa chce zamerať na stabilnú energetickú politiku, podporu vedy, inovácií a výskumu či stabilizáciu legislatívneho prostredia. Dolinková chce v rezorte riešiť krízu s nedostatkom pediatrov i personálnu situáciu, nastaviť pokračovanie optimalizácie siete nemocníc či zanalyzovať stav projektov z plánu obnovy. V rezorte školstva by sa chcel Drucker zamerať na reformu vzdelávania, kvalitu, inklúziu, zabezpečenie pedagógov i efektívne riadenie.

Raši chce, aby sa samospráva stala partnerom, avizoval aj „eurofondovú revolúciu“. Pokračovať chce tiež v debyrokratizácii a príprave na digitálnu transformáciu. Kmec chce nasadiť krízový manažment na čerpanie plánu obnovy a dostať Slovensko z tzv. pasce stredného príjmu. Tomáš chce obnoviť funkčnosť tripartity a sociálneho dialógu so všetkými partnermi. Šutaj Eštok chce primárne riešiť nelegálnu migráciu, podstav v Policajnom zbore a ukončenie vojny v polícii. Zdôraznil, že naďalej bude platiť, „padni komu padni“.

Pellegrini na tlačovej konferencii vylúčil, že by súčasťou dohody so Smerom a SNS bola jeho kandidatúra na prezidenta. Rozhodnutie o prezidentskom kandidátovi za Hlas podľa neho zatiaľ nepadlo.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie