fbpx

Pri streľbe v centre Bruselu zahynuli dvaja ľudia, polícia atentátnika postrelila. Zomrel v nemocnici

Policajti zabezpečujú dôkazy po streľbe v centre Bruselu v pondelok 16. októbra 2023. Obeťami teroristického útoku sa stali dvaja švédski občania, ktorí do Bruselu pricestovali na pondelňajší futbalový zápas Belgicko - Švédsko. Švédski futbaloví fanúšikovia boli po prerušenom a nedohranom futbalovom zápase za sprievodu polície odprevadení priamo na letisko. Zdroj: FOTO TASR/AP

Dvaja ľudia prišli o život pri streľbe, ku ktorej došlo v pondelok vo večerných hodinách v centre belgickej metropoly Brusel, uviedla tamojšia polícia. TASR informuje podľa agentúr AFP a AP.

Belgické médiá zverejnili amatérske videozáznamy, na ktorých je vidieť muža, ako viackrát vystrelí z veľkej zbrane v blízkosti stanice. V prípade obetí má ísť podľa médií o dvoch občanov Švédska.

Televízna stanica RTBF uviedla, že na záberoch natočených miestnym obyvateľom možno vidieť muža s fluorescenčnou oranžovou bundou a bielou prilbou so zbraňou v ruke, ako po streľbe nasadá na skúter a uniká preč.

K streľbe došlo pred večerným futbalovým zápasom Belgicka so Švédskom na štadióne Heysel, ktorý sa nachádza asi päť kilometrov od miesta streľby.

K streľbe došlo v čase zvýšenej ostražitosti bezpečnostných zložiek v európskych krajinách v súvislosti s prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a Hamasom, konštatuje AP.

Išlo o teroristický čin

Primátor Bruselu Philippe Close v pondelok večer vyhlásil, že po streľbe, ktorá si vyžiadala dve obete na životoch a jedného zraneného, boli zmobilizované policajné zložky na zaistenie bezpečnosti v hlavnom meste Belgicka a jeho okolí. Útok sa vyšetruje ako teroristický čin, informuje bruselský spravodajca TASR.

Primátor na sociálnej sieti X pripomenul, že mobilizácia poriadkových síl prebieha v súčinnosti s federálnym ministerstvom vnútra. „Som prítomný v krízovom centre so šéfom bruselskej polície Michelom Goovaertsom, aby sme zabezpečili potrebnú koordináciu,“ uviedol Close.

K mobilizácii policajných síl došlo krátko potom, čo dvaja ľudia prišli o život pri streľbe, ku ktorej došlo v pondelok okolo 19.15 h miestneho času v širšom centre Bruselu. Belgické médiá potvrdili, že sa strieľalo na Námestí Sainctelette, kde sa nachádza stanica metra, ktoré prevádzkuje aj prepravu smerom na štadión Heysel. Na uvedenom štadióne v pondelok večer prebiehal kvalifikačný futbalový zápas medzi domácim Belgickom a Švédskom.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie