Sypaný čaj vzniká podobne ako parfum a nie všetky vrecúškové čaje sú nekvalitné, hovorí slovenský výrobca

Reklama
Zdroj: Wilfred
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Ktoré čaje sú tie najhoršie,
  • Ako na správnu prípravu čaju,
  • Ktoré čaje chutia najlepšie s mliekom,
  • Či narazíte na kvalitu aj v supermarkete.

Začiatky čajovej značky Wilfred siahajú ešte do internátnych čias, kedy sa študenti Lenka a Dávid rozhodli rozbehnúť výrobu originálnych sypaných čajov spojením farmácie a marketingu. Dnes si v ich čajovej ponuke nájde každý to svoje, od bylinkových zmesí cez svieže ovocné chute až po klasické čierne či zelené čaje.

Spoluzakladateľ Dávid Kondé nám tiež predstavil najnovšiu sériu šitú na ženskú mieru, načrel do problematiky vrecúškových čajov a nezabudol spomenúť, ktorý čaj sa aktuálne spája so svetovým futbalom a ktorá surovina lahodí práve jeho chuti.

Na slovenskom trhu pôsobíte už takmer 10 rokov. Ako sa začal váš príbeh a čo bolo hlavnou motiváciou na to, aby ste šli do biznisu s čajom?

Za začiatkom príbehu značky Wilfred bolo štúdium farmácie a záľuba v bylinkách mojej snúbenice a spoluzakladateľky Lenky. Lásku k bylinkám a farmakológii zdedila po svojom dedkovi, ktorý bol váženým agronómom. Ja som zase ako študent marketingu rád niečo vytváral a zaujímalo ma hlavne budovanie značky. A tak na internátoch v Mlynskej doline vznikol Wilfred.

Zdroj: Wilfred

Slovenský trh je zaplavený rôznymi granulátmi, pečenými čajmi a predovšetkým tradičnými vrecúškovými čajmi. Vy viete najlepšie, že nie je čaj ako čaj. Ktorý čaj je ten pravý a čo by ste naopak označili len za marketingový ťah?

Pravý čaj je, samozrejme, len ten, ktorý pochádza z rastliny Camellia sinensis, a teda z čajovníka čínskeho. Slovné spojenie bylinkový alebo ovocný čaj je teoreticky nesprávny. Prakticky sú však tieto označenia tak zaužívané, že je ťažké sa im vyhnúť. Za najhoršie považujem takzvané instantné granulované čaje, ktoré obsahujú veľa cukru a aróm. Pečené čaje sú určite zdravší variant, aj keď so skutočným čajom nemajú veľa spoločného. Pravda je, že aj vo vrecúškach vieme nájsť kvalitný čaj, musíme však dobre vyberať.

Aké sú najzásadnejšie rozdiely vo výrobe tradičného vrecúškového a vášho sypaného čaju?

Väčšina vrecúškových čajov v supermarketoch obsahuje rozdrvené alebo pomleté zmesi čajov, bylín alebo ovocia, čiže keby ste ich vysypali, našli by ste len akýsi farebný mix malých kúskov, poprípade arómu vo forme granúl. Je to kvôli tomu, aby sa tieto zmesi vmestili do vrecúšok a dali ľahšie strojovo baliť. Na druhej strane, pri sypaných čajoch môžete vidieť ich krásu, rôznorodosť bylín a farby ovocia. Strednou cestou môžu byť pyramídové vrecká, do ktorých sa zmestia väčšie kúsky čaju a bylín.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie