fbpx

Koniec parkovania na chodníkoch po celom Slovensku: Pri nedodržaní zákona hrozí vysoká pokuta, nové pravidlo má aj výnimky

Zdroj: FACEBOOK/Mestská polícia Bratislava, FOTO TASR/Jaroslav Novák

Od 1. októbra 2023 nastali zásadné zmeny, ktoré musia dodržiavať vodiči motorových vozidiel. Do účinnosti totiž vstúpila novela zákona o cestnej premávke, ktorá zakazuje parkovanie vozidiel na chodníkoch v celej Slovenskej republike. Existujú však výnimky.

S motorovým vozidlom od 1. októbra 2023 nie je možné zaparkovať na chodníku, pokiaľ to neumožňuje dopravné značenie. Skončilo sa totiž prechodné obdobie, počas ktorého mohli vodiči áut parkovať na chodníkoch podľa pravidiel, ktoré platili pred nadobudnutím účinnosti novely zákona o cestnej premávke z marca 2022, pripomínajú Noviny TV JOJ.

Táto novela zákona o cestnej premávke zaviedla celoplošný zákaz parkovania motorových vozidiel na chodníkoch s výnimkou osobitne vyznačených miest. Autá tak nemôžu parkovať na chodníku ani pri zachovaní voľného priestoru 1,5 metra, pokiaľ to neumožní dopravné značenie. Výnimku majú len bicykle, motocykle a elektrické kolobežky.

Dodržiavanie zákona kontroluje polícia

Napriek tomu, že nová úprava cestného zákona je už viac než rok účinná, do 30. septembra 2023 platilo prechodné obdobie, ktoré umožňovalo parkovať motorové vozidlá na chodníku podľa predošlých pravidiel. Dôvodom bolo zabezpečiť samosprávam potrebný čas, aby mohli vyriešiť nedostatok parkovacích miest a pripraviť sa na zavedenie tzv. chodníkovej novely, vysvetľujú Noviny TV JOJ.

Samosprávy reagovali rôzne. V určitých častiach miest chodníky označili dopravným značením, v iných zjednosmernili niektoré ulice, čím umožnili parkovanie na ceste so zachovaním šírky jazdného pruhu v jednom smere na 3 metre, informuje Startitup.

Na dodržiavanie zákona dohliada mestská polícia. V prípade porušenia zákazu parkovania na chodníkoch hrozí majiteľom vozidiel pokuta vo výške 50 eur, pričom pri závažnejšom dopravnom priestupku im hrozí až 150 eur. V prvé dni sa však prípadné priestupky riešia dohovorom.

„Očakávame, že prípadov, ktorými sa budeme musieť zaoberať v prvé mesiace, bude tak veľa, že budeme musieť priorizovať tie, pri ktorých dochádza priamo k ohrozeniu života a zdravia ľudí,“ poznamenala Barbora Krajčovičová, hovorkyňa mestskej polície Bratislava.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie